AKCIJA TRAJE DO 4. LISTOPADA

Roditelji peticijom traže da se djeci ukine obveza nošenja maski u školama

Objavljeno: 26.09.2020. Ante Ferara

Roditelji koji daju podršku Inicijativi “Roditelj od 0 do 24” organizirali su peticiju kojom od nadležnih institucija traže ukidanja odluke o obavezi nošenja maski u školama. Naglašavaju kako ne postoje nesporni znanstveni dokazi koji govore u prilog tome da maske sprječavaju prijenos virusa od asimptomatskih osoba te da ne postoje niti adekvatne znanstvene studije koje proučavaju nuspojave dugotrajnog nošenja maski kod djece.

Dodaju kako nepravilno i dugotrajno nošenje maske može dovesti do niza zdravstvenih komplikacija. Smatraju kako se pri donošenju preporuke zanemarila činjenica da zdravlje predstavlja sveukupno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti ili tegobe.

– U preporukama nije naznačeno na koji način će se evaluirati utjecaj nošenja maski na sveukupno zdravlje niti na koji način će se odrediti omjer “koristi naspram štete” takve mjere. Pristajanjem na takav odnos spram naše djece, izdajemo svoju roditeljsku ulogu. Mi na to ne pristajemo! – kažu.

Potpisi se u Zagrebu skupljaju na dvije lokacije, Cvjetnom trgu i Trgu kralja Tomislava od 26. rujna do 4. listopada od 8 do 19 sati. Potpisi se također skupljaju i u Splitu, Šibeniku, Zadru, Osijeku, Malom Lošinju i Đakovu.

Posjetili smo štand na Cvjetnom trgu u Zagrebu te se uvjerili kako peticiju između ostalih potpisuju i profesori i nastavnici koji se ne slažu s tim da djeca nose maske u školama. Kako kažu, djeca se prije i nakon nastave druže bez maski te se na nastavi često žale kako nemaju dovoljno zraka, brže se umaraju i postaju nemirni. Također, koncentracija im je oslabljena te manje kvalitetno mogu sudjelovati u nastavnim aktivnostima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba