ZELENI ODRED - FORUM ISPRED MINISTARSTVA GOSPODARSTVA TRAŽIO ZAUSTAVLJANJE DEVATACIJE HRVATSKIH ŠUMA. OTKRIVAJU:

“Prije nekoliko dana predali smo final reporter EU komisiji na njihov zahtjev. Hrvatska je top tema na Komisiji”

Objavljeno: 19.10.2020. Ante Ferara

Ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u petak je Zeleni odred  – forum organizirao performans. Cilj im je zaustaviti devastaciju hrvatskih šuma. Istovremeno su svoje performanse imale i udruge iz zemalja regije. KOR – koalicija za održivi razvoj (Crna Gora) bila je ispred Ministarstva obrane u Podgorici, Čuvari/ke Fruške gore (Srbija) bili su ispred zgrade Nacionalnog parka Fruška gora u Sremskoj kamenici, Odbranimo Košutnjak (Srbija) bili su ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine u Beogradu, a Udruženje Eko forum Zenica (Bosna i Hercegovina) bila je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Zenici.

“Akcija se zove 5 do 12 iako je zapravo već 12 i 5. Mi već dvije godine ukazujemo na sveukupnu devastaciju šuma u Hrvatskoj. U samo 10-ak godina otuđeno je 17 milijuna kubika drvne mase, a to je milijardu eura”, rekla nam je Vesna Grgić predsjednica Zelenog odreda, foruma braniteljske udruge VIDRA.

Kaže kako su prije godinu dana pisali i upozoravali na devastaciju šuma te Dorhu poslali preko 700 stranica o tome. Dodaje kako je 40 posto Hrvatske zaštićeno međunarodnom mrežom Natura prema kojima se šumama gospodari prema strogim direktivama, ali da se to u Hrvatskoj ne poštuje. Otkriva nam kako su o svemu kontaktirali EU i Thomasa Waitza, austrijskog ekologa iz EU komisije.

“Europska unija je poduzela konkretne korake. Prije nekoliko dana predali smo final reporter EU komisiji na njihov zahtjev. To im ide na stol i prema tome će reagirati. Tražili smo zabranu svih sjeća na nekoliko godina, nacionalnu inventuru šuma kako bi se vidjelo što je i koliko toga ostalo, pošumljavanje pod obavezno te da se izjednače cijene drvne mase s europskim cijenama kako bi se zaustavila daljnja devastacija. Poseban naglasak smo stavili na nenamjensko trošenje sredstava iz EU fondova za što imamo nebrojene dokaze da se na osnovu toga iz Fondova izvlači novac. Znamo da će EU komisija odreagirati. Waitz je rekao da je Hrvatska top tema na Komisiji. Nije samo Hrvatska problem, to su sve zemlje iz regije. Tamo se radi na isti način – otkriva nam Grgić. Zaključuje kako su odlučili pomoći zemljama u regiji da i oni svoje probleme iznesu pred EU komisijom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba