ODLAZAK JOŠ JEDNE GLUMAČKE LEGENDE

Preminuo Špiro Guberina

Objavljeno: 27.11.2020. Ante Ferara

U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina. Vijest su za Večernji list potvrdili iz Doma gdje je proveo posljednje godine života. Nisu im otkrili uzrok smrti.

Legendarnog glumca kojeg većina pamti po ulozi Jockana u Velom mistu sustigle su godine, a još je 2018. otkrio da se bori sa zdravstvenim problemima.

– Nije dobro, kume, moj. Izdale su me noge. Ne mogu se više dobro kretati. Dapače, katkad nisam sposoban ni korak učiniti – kazao je glumac. Tada je bio na rehabilitaciji, a zbog narušenog stanja tog ljeta glumac nije proveo ni dan u rodnom Šibeniku i na omiljenoj plaži Jadriji. To mu je palo jako teško.

Rodio se u Šibeniku

Špiro Guberina rodio se u Šibeniku 1.3.1933. godine. U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Cijeli svoj glumački radni vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Osnivač je Malog hrvatskog teatra Kiklop.

U Šibeniku je pohađao glazbenu školu i svirao violončelo. Kao član šibenske amaterske družine u šibenskom kazalištu po prvi put stječe glumačka znanja i gluma postaje njegov životni poziv. Srednju školu je završio u Dubrovniku, a odlaskom u Zagreb upisuje se na građevinski fakultet, kojeg brzo zamjenjuje matematičkim. No, u konačnici je 1954. upisao Akademiju dramskih umjetnosti na kojoj je diplomirao 1958. godine.

Popularnost stekao ulogom Strikana

Svoju glumačku karijeru započeo 1957. godine ulogom prvog prosjaka u predstavi “Kavkaski krug kredom” Bertolta Brechta u HNK-u u režiji Bojana Stupice. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića. Veliku popularnost stekao je u televizijskim ulogama škovacina Strikana u serijalu “Velo misto” i Divca u seriji “Prosjaci i sinovi”. Legendarna uzrečica mu je “Muke mi ježeve”.

Glumio je u dječjoj popularnoj seriji Jelenko (1980) i emisiji za najmlađe Zlatna nit kao Špiro Špula (1976 – 1978). Ostali filmovi i serijali u kojima je igrao kroz 70-e, 80-e, 90-e, pa sve do danas su: Buža, Lisice, Putovanje u Vučjak, U registraturi, Servantes iz Malog mista, Tajna starog mlina, Kapetan Mikula mali, Šegrt Hlapić, Naša mala klinika, Putovanje u Vučjak, Larin izbor, Nepokoreni grad, Stipe i gostima, Dnevnik Očenašeka, Loza i mnogi drugi.

Za svoja glumačka ostvarenja dobio je nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Špiro je dobitnik nagrade Vladimir Nazor (2012) i nagrade za životno djelo na području dramske umjetnosti (2014).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba