NOVČANE KAZNE ZA PREKRŠITELJE ODLUKA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE MOGLE BI STUPITI NA SNAGU VEĆ OVOG PETKA

POLICIJA ĆE ULAZITI U KUĆE? Ukoliko se utvrdi da je na privatnoj zabavi više od 10 ljudi, svi bi mogli biti kažnjeni

Objavljeno: 30.11.2020. Ante Ferara

Novčane kazne za fizičke osobe koje se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, mogle bi stupiti na snagu već ovog petka. Tijekom vikenda se radilo na tri nova članka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o kojima su u nedjelju premijer Andrej Plenković i ministri razgovarali na online sastanku. Najviše se govorilo o visini kazne, što bi trebalo biti potvrđeno danas do 15 sati, kad je zakazana sjednica Vlade, piše Jutarnji list, koji doznaje da se implementiraju tri članka koji omogućavaju kazne fizičkih osoba. Jedan članak, dakle, odnosi se na zaštitne maske, drugi na javna okupljanja, a treći na privatne zabave.

Navodno će se otvoriti mogućnost za kažnjavanje građana u njihovim domovima. Ako policija utvrdi da je više od 10 osoba na zabavi, svi bi mogli dobiti kaznu koja se odnosi na Odluke o ograničavanju okupljanja. Naravno, podliježu i mogućnosti kazne ako nemaju maske. Što se tiče kazni koje se tiču javnih okupljanja, više neće biti odgovaran samo organizator, nego i sami sudionici ako se okupe u većem broju od dopuštenog, u ovom slučaju 25.

Obveza nošenja maski odnosi se na sve zatvorene prostore, ali i na otvorene gdje se ne može održati fizički razmak od metra i pol.

Što se tiče visine kazne, Jutarnji doznaje da se radi o rasponu od 500 do 1500 kuna. Kazne će navodno biti mandatne, kao za prometne prekršaje, što znači da, ako kazna bude tisuću kuna, može se platiti odmah i tada ona iznosi upola manje.

Kazne za pravne osobe bit će znatno više, ali to je još jedan od detalja koji će se usuglasiti danas. Ovlasti za naplatu kazni neće imati samo policija, nego i inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata. Ukoliko osobe uhvaćene u prekršaju ne žele surađivati, s obzirom na to da ih smije legitimirati samo policijski službenik, svi oni koji imaju ovlasti naplate kazni, u tom će slučaju pozvati policiju da im pomogne u odrađivanju posla. Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nužne su za kažnjavanje fizičkih osoba koje krše mjere. U ovom trenutku moguće je kažnjavanje fizičkih osoba samo za najteže prekršaje, i to kaznama do najviše 15.000 kuna. Zakon predviđa kazne ako prekršitelj ne prijavi zaraznu bolest te ako se ne pridržava mjera samoizolacije, izolacije ili karantene. Kazne tada iznose od osam do 15 tisuća kuna. Podsjetimo, dio Zakona koji omogućava kažnjavanje zbog kršenja mjere karantene, izolacije i samoizolacije implementiran je u zakon za vrijeme proljetnog dijela epidemije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba