Rijetko viđen slučaj teškog ozlijeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške – pozadina ozljeda još uvijek je nepoznata

“OVAKVO NEŠTO JOŠ NISMO DOŽIVJELI”: Djevojčica u Klaićevu dovezena u stanju kome s nagnječenjem glave, liječnici ozljedama ostali šokirani

Objavljeno: 01.04.2021. Metropolitan

U Klaićevu bolnicu je dovezena dvoipolgodišnja djevojčica s teškim nagnječenjem mozga, ali i cijele glave, piše 24 sata.

Na djetetu se vide jasni tragovi gnječenja, a tijelo je prekriveno modricama različite starosti koje ukazuju na to da je do ozljeđivanja dolazilo i  ranije.

Ozljede  su šokirale liječnike koji ističu da ovakvo nešto još nisu doživjeli.

-Šokirani smo i zgroženi. Ovako nešto nikad nismo vidjeli u našoj bolnici – reklo je osoblje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj za 24 sata.

Istaknuli su kako je djevojčica u bolnicu stigla pretučena gotovo do smrti, a trenutno se nalazi u jedinici intenzivne njege, priključena na respirator – ozljede su teške te nažalost, liječnici djevojčici ne predviđaju velike šanse za oporavak.

Osim šoka od samog stanja u kojem je djevojčica dovezena u bolnicu, ističu kako ne mogu shvatiti mehanizam ozljeda – nije im jasno što se točno dogodilo da je djevojčica dovedena u tako teško i po život opasnom stanju.

Pretpostavka je, ono na što ozljede upućuju da se radi o mogućem premlaćivanju, a moguće je da se radi i o kombinaciji s padom. Njezina je majka, naime, izjavila u jednom trenutku da je dijete palo, a zatim da ne zna što se s njezinom kćeri dogodilo.

Vidljivo je da je dijete zanemarivano te da živi u lošim higijenskim uvjetima – po cijelom tijelu ima svrab koji nije liječen, a sasvim je sigurno da se dijete nije moglo dovesti u takvo zdravstveno stanje samo od pada.

U stanju kome

Budući da djevojčica živi na području Nove Gradiške, prvo je u srijedu ujutro dovezena u Opću bolnicu Nova Gradiška gdje su je liječnici reanimirali i intubirali, a zatim zbog težine ozljeda u poslijepodnevnim satima u stanju kome prevezli u Klaićevu.

Njezino stanje narednog dana se pogoršalo te je o svemu obaviještena policija.

– Tijekom srijede u Kliniku za dječje bolesti Zagreb dogovorno je u Jedinicu intenzivnog liječenja zaprimljeno dvoipolgodišnje dijete iz Opće bolnice Nova Gradiška, vitalno ugroženo i visokorizično, zbog ozljeda nastalih uslijed još neutvrđenih okolnosti. Zbog teških kraniocerebralnih ozljeda, nakon dodatne dijagnostičke obrade, učinjen je neophodan neurokirurški zahvat. Dijete je na mehaničkoj ventilaciji uz sedaciju lijekovima, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija i dijagnostičko praćenje. Životno je ugroženo – rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, Goran Roić dok je ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška, Josip Kolodzieja rekao da je dijete u bolnicu dovezla majka rekavši da je djevojčica pala i ozlijedila se.

– Ozljede su bile teške posebno glave, ali bilo ih je i po cijelom tijelu. Nakon što smo pružili prvu pomoć, zbog tih teških ozljeda glave i mozga odlučili smo dijete prebaciti u Klaićevu bolnicu u Zagreb. Ovaj slučaj prijavili smo policiji – rekao je Kolodziej.

Problematična obitelj

U tijeku je kriminalističko istraživanje koje bi trebalo rasvijetliti pozadinu načina zadobivanja ovako teških ozljeda kod dvoipolgodišnjakinje, a poznato je i da je obitelj djevojčice od ranije poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška – dijete je kod udomitelja bilo smješteno više od godinu dana, a zatim ju je na zahtjev roditelja, Centar ponovno vratio njima.

– Razlog udomljavanja bili su nepovoljni uvjeti kod obitelji, a i bolest djeteta. Navodno je riječ o autoagresivnosti djeteta. U obitelji ima još dvoje djece, razlika je po godinu dana. Kako su se uvjeti kod obitelji djevojčice popravili, odlučili smo udovoljiti zahtjevu roditelja i vratiti je iz udomiteljske obitelji. Uz to smo odredili mjeru stalnog nadzora od strane naše socijalne djelatnice, koja im je odlazila u posjet dva puta tjedno. Čuli smo za ozljede djeteta, za sada nemamo informaciju kako su one nastale. Socijalna radnica koja je nadzirala tu obitelj rekla je da ona nije imala spoznaju niti je bilo što upućivalo na to da bi se s djetetom moglo nešto dogoditi – rekao je Branko Medunić, ravnatelj CZSS-a Nova Gradiška.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba