ZA OLAKŠANO KRETANJE PREKO GRANICA

Od danas se u Hrvatskoj izdaju Covid – putovnice, možete je preuzeti online ili fizički u podružnicama HZZO-a

Objavljeno: 01.06.2021. Metropolitan

Od danas se u Hrvatskoj izdaju Covid – putovnice. Odluku o početku izdavanja digitalnih zelenih potvrda, u javnosti poznatijih kao Covid – putovnice, donijela je Vlada u ponedjeljak na telefonskoj sjednici.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, Covid – putovnice moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite koje se donose sukladno Zakonu za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti. EU digitalnu Covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva. Potvrdu možete zatražiti online putem portala eGrađani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom. Neovisno o verziji, potvrda sadržava QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

EU digitalna covid-potvrda sadrži QR kod s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kod i provjerava digitalni potpis. Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

Europska komisija uspostavila je EU pristupnik putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih covid-potvrda. Osobni podaci uneseni u potvrdu se ne razmjenjuju kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

Osim vjerodajnice razine 2 – značajne razine sigurnosti ili vjerodajnice razine 3 – visoke razine sigurnosti, za pristupanje portalu eGrađani nije potrebno osigurati dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju “Zatraži potvrdu”. Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu.

Popis vjerodajnica navedenih razina sigurnosti pronađite OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba