NA JEDINSTVEN NAČIN NAJAVLJEN BOGATI PROGRAM "LJETA U KRAPINI": Press konferencija održana tijekom vožnje u "Krapek-cugu", na relaciji Zagreb - Krapina

GRAD SE BUDI! 18. lipnja počinje GFUK, na trgu će se pratiti utakmice Europskog prvenstva, a očekuju vas i koncerti Zorice Kondže, Barbare Suhodolčan, Trnja…

Objavljeno: 01.06.2021. Metropolitan

Turistička zajednica grada Krapine organizirala je promotivnu vožnju vlakom na relaciji Zagreb (Glavni kolodvor) – Krapina. Tijekom vožnje, predstavnicima medija je prezentiran program “Ljeta u Krapini”, u sklopu kojeg će se održati Glumački festival u Krapini i po Zagorju, Noć krapinskog pračovjeka, Europska noć arheologije, Zagorski likovni salon, Kino u tvom kvartu, Festival duhovne glazbe, a bit će tu i predstave, koncerti, promocija knjiga i radionice za djecu.
Vlak, odnosno, “Krapek – cugek” organiziran je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, a dijelom je sufinanciran iz projekta RegiaMobil, programa Središnja Europa. Tijekom lipnja planiraju se i vlakovi prema Ogulinu, Lonjskom Polju, Križevcima i Petrinji.
Projekt RegiaMobil zajednički je projekt sedam zemalja – Češke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske i Slovačke te ukupno 11 partnera. Vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura, od čega se u sklopu programa transnacionalne suradnje Središnja Europa financira 80-85 posto. Cilj je poboljšati mobilnost stanovništva ruralnih područja, uvodeći i testirajući pametna rješenja za javni prijevoz, otkrila je Zrinka Marchioli iz HŽ Putničkog prijevoza.

60 godina POU-a

– Vožnjom u ovom posebnom vlaku na simboličan vas način uvodimo u program “Ljeta u Krapini”. Počele su manifestacije, ne u punom obliku kako smo navikli, ali se nadamo da će se tijekom ljeta i te mjere koje su još na snazi, ukinuti i da ćemo u rujnu moći organizirati Tjedan kajkavske kulture kao prije – rekla je Nedeljka Vodolšak, direktorica TZ-a grada Krapine.
Dodala je i da se program “Ljeta u Krapini” organizira u suradnji s Gradom, Pučkim otvorenim učilištem Krapina, Glumačkim festivalom u Krapini i Muzejem krapinskih neandertalaca.

– Na Trgu Ljudevita Gaja moći će se pratiti i Europsko nogometno prvenstvo. Nadamo se da ćemo ponovno gledati finale na trgu – rekla je Vodolšak, pozvavši sve da dođu u Krapinu.

– Osim spomenutih programa, otvoreni smo za posjetitelje i kroz Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej Ljudevita Gaja, Muzej oldtimera, prekrasnu baroknu crkvu na Trškom Vrhu i, naravno, niz drugih događanja koja će se organizirati kroz sljedeću godinu – zaključila je Vodolšak.
Adam Končić, predsjednik kulturne udruge GFUK, otkrio je da će u sklopu Glumačkog festivala, koji će se održavati od 18. lipnja do 4. srpnja, predstave igrati diljem Zagorja, u 26 gradova i općina.

– Nadamo se da će biti lijepo vrijeme, da se svi zajedno dobro podružimo. Dobrodošli na 14. GFUK i po Zagorju – poručio je Končić.

Vlakom se do Krapine provozao i Matija Šakoronja, oroslavski glumac koji već dulje vrijeme živi u Zagrebu, a u svojem će Zagorju, u sklopu GFUK-a, igrati s dvije predstave – “Gruntovčani” Satiričkog kazališta “Kerempuh”, gdje igra legendarnog Dudeka, te monodramom “Huligan”, Kazališta “Mala scena”.

– Mislim da su obje predstave fenomenalne, duhovite, katarzične i aktualne te da će publika biti oduševljena – rekao je Šakoronja.

Ravnateljica POU-a Krapina Grozdana Pavlović istaknula je da Pučko otvoreno učilište slavi 60. obljetnicu postojanja, pa građene pozivaju na brojne događaje koji će se održavati u POU te u Galeriji grada Krapine.

– U dvorištu Galerije 29. lipnja će se otvoriti Zagorski likovni salon. Odabrano je preko 100 likovnih radova od 89 autora, a troje umjetnika je i nagrađeno. U sklopu otvorenja održat će se i koncert Zagrebačkih solista, a otvorenje izložbe bit će organizirano pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Grada Krapine i Krapinsko – zagorske županije. Bit će tu i nekoliko koncerata – 2. srpnja koncert domaćeg benda Trnje, 16. srpnja sopranistice Barbare Suhodolčan, zatim kazališna predstava Teatra Gavran “Savršen partner” – rekla je Pavlović pa izdvojila sve posjećeniji, sedmi po redu, tradicionalni koncert Puhačkog orkestra grada Krapine.

Tri sarkofaga

O programima Muzeja krapinskih neandertalaca govorio je Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.

– Već 18. lipnja održat će se svojevrsna Noć muzeja. Bit će besplatan ulaz za sve posjetitelje od 18 do 22 sata, uz dječje radionice i animaciju neandertalaca udruge iz Krapine, no, posebnost te večeri bit će prikaz triju sarkofaga iz Egipta koji nam stižu povodom Europskog dana arheologije. 22. kolovoza imat ćemo promociju dječje publikacije “Putovanje kroz prošlost Zemlje”, a 17. rujna simbolično ćemo ljeto zaključiti na Hušnjakovom, proslavom 50. godišnjice postojanja i djelovanja Muzeja u Krapini – najavio je Sabol.
Voditeljica ureda TZ-a Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar najavila je financijsku podršku “Ljetu u Krapini”.

– S obzirom na to da Glumački festival predstavlja posebnu manifestaciju za Krapinu i Krapinsko – zagorsku županiju, naravno da smo pomogli marketinški i financijski poduprijeti ove događaje. Veseli nas što konačno kreću događanja ne samo u Krapini, nego diljem Krapinsko – zagorske županije – poručila je Škrinjar.

Najnovije po kategorijama

“Dan ili dva izbjegavajte lokaciju gdje se nalazi gnijezdo, dok ptić ne odleti. U situaciji kada je pronađen ispali ptić, nemojte se približavati lokaciji, već je prijavite”

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter