SABOR JE ZA NABAVKU 165 TABLET RAČUNALA RASPISAO NATJEČAJ JOŠ U STUDENOM, PROCIJENJENA VRIJEDNOST JE 315.000 KUNA + PDV

NOVI TABLETI ZA ZASTUPNIKE: “Nabavljaju se kako bi u otežanim uvjetima uslijed epidemioloških mjera mogli jednostavnije i kvalitetnije sudjelovati u plenarnome radu”

Objavljeno: 06.01.2021. Ante Ferara

U prvom kvartalu iduće godine Hrvatskom saboru trebala bi biti isporučena nova tablet računala koja bi zastupnicima, u pandemijom oblikovanim uvjetima, trebala omogućiti da u saborskom radu sudjeluju tehnički jednostavnije i kvalitetnije, piše Index.

Vrijednost novih tablet računala, njih 165, za koje je sabor javni poziv raspisao još u studenom prošle godine, procijenjena je na 315 tisuća kuna plus PDV, što bi značilo da jedan tablet, kada se uračuna PDV, košta nešto više od 2300 kuna.

Sabor traži tablete teške do tisuću grama sa zaštitnim etuijem koji može služiti kao stalak i tipkovnicom otpornom na prolijevanje tekućine i s hrvatskim rasporedom slova. Ekran tableta dijagonalno mora imati najmanje 10,1 inča i podršku za rad uz pomoć aktivne olovke.

Traženi operativni sustav je Android 10, procesor mora biti od minimalno 2,0 gigahertza, RAM od najmanje 4 GB, interna memorija od najmanje 64 GB.  

Odabrani ponuditelj mora za tablet dati jamstvo od minimalno četiri godine i jamčiti popravak u roku 15 dana od prijave kvara.

Posljednji put tablet računala zastupnicima su nabavljena prije četiri godine, dok je saborom predsjedao Božo Petrov (Most).

– Tableti nabavljeni 2016. godine su amortizirani, što zbog zastarjelosti, što zbog tehničkih kvarova i oštećenja – odgovorili su iz Sabora na upit što je s tim računalima i zašto zastupnici njih ne mogu koristiti. Napominju kako je, neovisno o navedenom, kod starih tableta riječ o uređajima skromnijih mogućnosti, “budući da se novi, kao alternativa značajno skupljim laptopima, prvenstveno nabavljaju kako bi zastupnici u otežanim uvjetima uslijed pandemije i epidemioloških mjera mogli tehnički jednostavnije i kvalitetnije sudjelovati u plenarnome radu”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba