STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OBJAVIO DA KAFIĆI I RESTORANI OSTAJU ZATVORENI

“Nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su sada na snazi, produžujemo ih do 31. siječnja”

Objavljeno: 08.01.2021. Ante Ferara

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je održao konferenciju za novinare i govorio o novim podacima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je izvijestio o incidenciji i usporedbi Hrvatske s drugim europskim zemljama kada je riječ o koronavirusu dok se ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo na bolnički sustav.  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović se osvrnuo na nešto povoljniju epidemiološku situaciju u zemlji.

– U europskom okruženju je nagli rast broja novozaraženih pa smo zaključili da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su sada na snazi. Sve te mjere će se današnjim novim odlukama produžiti i ostati na snazi do 31.1. Radi se o odluci o nužnim epidemiološkim mjerama: ograničenje okupljanja, odluci o radu trgovina i o javnom prijevozu. Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa pa moramo biti svjesni rizika – rekao je Božinović.

Odgovorio je na pitanje koje su brojke potrebne za popuštanje mjera?

– Radi se o cijelom nizu faktora. Mi imamo pozitivne trendove ali još visoke brojke. Još uvijek ne možemo podvući crtu iza posljedica povećanog okupljanja tijekom blagdana, ali i vezano za potrese. Morali smo uzeti u obzir i činjenicu da onaj dio koji smo dogovorili s HUP-om, HGK-om, sindikatima, o korištenju godišnjih odmora, taj dio završava ovaj vikend. Od ponedjeljka možemo očekivati veće kretanje ljudi. To će povećati mobilnost. Razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine. Uzeli smo nekoliko čimbenika u razmatranje. Ukinuli smo i odluku o zabrani napuštanja županija. Ono što epidemiologe brine je situacija u Europi. Zemlje koje imaju oštrije mjere od nas trenutno imaju rast koji je veoma brz. Ima zemalja koje su prije 10-ak dana imale 700 novozaraženih dnevno, sad imaju 7000. Sve to smo uzeli u obzir tako da, to bi bila naša utemeljenja u promišljanju – kazao je Božinović.

Capak je kazao kako je bilo razgovora o popuštanju mjera.

– Pripremljen je okvirni prijedlog toga, ali situacija se brzo mijenja i u međuvremenu smo imali nepredviđene situacije kao potres i novi sojevi virusa koji su virulentniji, jako je teško držati se tog tzv. semafora. Treba reći je da smo još iznad prvog cut-off pointa o kojem smo razgovarali, a to bi bilo 14 dana niže incidencije od 300 na 100.000 stanovnika. Mi to još nismo dosegnuli – kazao je Capak. Dodao je da je većina europskih zemalja daleko od toga te da utemeljenje na brojkama i dalje stoji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba