STANJE JE ALARMANTNO: DUGOVI BOLNICA I LJEKARNI NARASLI NA 2,1 MILIJARDU KUNA

Najveća hrvatska veledrogerija Medika obustavila isporuku lijekova za 64 bolnice

Objavljeno: 30.03.2021. Metropolitan

Najveća hrvatska veledrogerija Medika obustavila je isporuku lijekova za sve 64 hrvatske bolnice zbog duga od 2,1 milijardu kuna, pri čemu su 1,4 milijarde kuna dugovi bolnica, a ostalo je dug za lijekove na recept, piše Jutarnji list.

Potez Medike za hrvatske bolnice znači da nijedna od njih danas nije dobila nijednu kutiju lijeka iz te veledrogerije, a njezine dnevne isporuke iznose oko pet milijuna kuna.

Posljednjih mjesec dana veledrogerije upozoravaju da više ne mogu kreditirati bolnice i ljekarne zato što je dug dosegao 6,5 milijardi kuna, no njihovi pokušaji da se problem riješi nisu rezultirali konkretnim potezima te su se dugovi nastavili gomilati i sad postoje već i za lijekove koji se izdaju na recept.

Prije tjedan dana, na ove je probleme upozorila i Koordinacija veledrogerija pri HUP-u, koja je isticala kako bi opskrba lijekovima uskoro mogla postati ograničena, što će najviše pogoditi pacijente.

Upozoravali su kako se dug od prosinca do kraja veljače povećao za 900 milijuna kuna te kako situacija nikada nije bila gora. Rečeno je i kako je čak 20 posto bolnica od početka godine potpuno prestalo plaćati lijekove, a dug je dostigao četiri posto državnog proračuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba