I KRAPINSKE TOPLICE ĆE IMATI SVOG PREDSTAVNIKA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U TOKIJU:

Zvonko Očić, predsjednik Općinskog vijeća, jedan je od najboljih hrvačkih sudaca na svijetu i pronijet će ime svoje općine u Zemlji Izlazećeg Sunca

Objavljeno: 29.03.2021. Alen Brodar

San svakog sportaša, ali i sportskog djelatnika, sudjelovati je na Olimpijskim igrama – bilo kao natjecatelj ili kao dio službenog sportskog programa. I Zagorje, točnije Krapinske Toplice, ove će godine na Olimpijskim igrama imati svog predstavnika – jednog od najboljih hrvačkih sudaca na svijetu, Zvonka Očića.

– Bit ću jedini zagorski predstavnik i što se tiče sportaša i što se tiče službenih osoba iz Krapinsko  -zagorske županije. Iz hrvanja se još kvalificirao naš reprezentativac Božo Starčević na nedavnom kvalifikacijskom turniru u Budimpešti. Predstoji još jedan svjetski kvalifikacijski turnir u Sofiji s kojeg će na Olimpijske igre prva dvojica u kategoriji, tako još neki naši hrvači imaju šansu za plasman, a u reprezentaciji imamo zaista izvrsne i perspektivne pojedince – kaže nam Zvonko Očić, hrvački sudac najvišeg ranga.

Konačna lista u svibnju

Očić, kojeg mnogi znaju i kao predsjednika Općinskog vijeća Krapinskih Toplica, 30 je godina međunarodni hrvački sudac. Kategoriju olimpijskog suca hrvanja ima još od 2008. godine.

– U najužem sam izboru za suđenje na Olimpijskim igrama u Tokiju. Da bismo došli tamo, morali smo suditi na kvalifikacijskim turnirima. Tako sam ja prošle godine, neposredno prije nego je uveden lockdown, sudio na turniru za američki kontinent, u Kanadi. I to sam odsudio jako dobro. Prošle su se godine trebale održati i ostale kvalifikacije, međutim, zbog pandemije covida-19 su odgođene i kvalifikacije i Olimpijske igre. Ove godine, prije desetak dana, u Budimpešti su bile europske kvalifikacije, gdje sam također uspješno sudio i položio test. Na oba kvalifikacijska turnira ostvario sam izvrsne ocjene i evidentan sam kandidat za Olimpijske igre u Tokiju – priča Očić i dodaje:

– Iako će konačna lista sudaca biti poznata u svibnju, imam saznanja da sam svoju normu ispunio. Dobio sam poziv i poslao podatke za izdavanje japanske vize i ostale dokumentacije da bih sudio na Olimpijskim igrama – otkriva hrvatski hrvački sudac.

Očić je inače bio perspektivan mladi hrvač, kojeg je zaustavila ozljeda. Međutim ljubav prema tom sportu i upornost su ga doveli do vrha u sudačkom dijelu hrvanja.

– Kako sam ja ušao u hrvanje? Jedan dio svog života, svoje mladosti, od 10. do 20. godine, proveo sam u Podravskoj Slatini. Tamo sam završio osnovnu i srednju školu, a tamo je bio i kvalitetan hrvački klub u kojem sam napravio prve hrvačke korake na strunjači. Odmah sam ostvario zapažene rezultate u mlađim kategorijama, a kao kadet sam bio višestruki prvak Hrvatske. Zatim je došlo do ozljede koja me odvojila od hrvanja pa sam uz to igrao i nogomet. Ali sam usporedno vrlo mlad krenuo u sudačke vode. S 23 godine položio sam ispit za međunarodnog suca. Tako sam 1990. godine bio najmlađi međunarodni sudac u Europi. Godinama sam se uzdizao kategoriju više, sve dok nisam došao do najviše, olimpijske kategorije koju imam od 2008. godine – govori Očić.

Kruna karijere

Olimpijsku kategoriju ima 80-ak sudaca u svijetu, a od njih će 40 najkvalitetnijih po izboru svjetske hrvačke organizacije ići suditi u Tokio.

– Hrvanje je sport u kojem muški natjecatelji nastupaju u grčko-rimskom i slobodnom stilu, a tu su i hrvačice. Postoji šest težinskih kategorija i nadam se, ali i duboko vjerujem, da ću suditi u jednom od tih 18 finala, jer sam po svim pokazateljima jedan od najkvalitetnijih sudaca u svijetu – kaže zagorski sudionik Olimpijskih igara.

– Svjetska hrvačka federacija svake godine održava izbor za najboljeg suca. U užem sam izboru i zaista se nadam da bih mogao dobiti i tu nagradu. To bi, u kombinaciji sudjelovanja na Olimpijskim igrama, bila kruna moja sudačke karijere – priželjkuje Očić.

Prije Olimpijskih igara, koje će se u Tokiju održavati od 23. srpnja do 8. kolovoza, hrvačkog suca iz Zagorja, koji obnaša i funkciju delegata, očekuje za nekoliko dana međunarodni turnir u Bugarskoj pa krajem travnja Europsko prvenstvo za seniore u Varšavi i juniore u Dortmundu, a potom pripreme za Olimpijske igre u Tokiju. Nastavak je ujesen na svjetskim prvenstvima za juniore u Skopju i U23 u Beogradu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba