Ante Pavelić i članovi Vlade NDH-a napustili su grad dva dana prije

Na današnji dan prije 77 godina partizani ušli u Zagreb i oslobodili ga

Objavljeno: 08.05.2022. Metropolitan

Na današnji dan prije 77 godina, 8. svibnja 1945. godine, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije oslobodila je okupirani Zagreb.

U 11.12 sati, partizanski komandant Jure Devčić preko Radio stanice Zagreb građane je pozvao da “ostanu u svojim kućama i dočekaju oslobodioce”.

Kako piše Index, ulazak partizanki i partizana u grad nije označio samo krah fašističke ideologije i četverogodišnje nametnute strahovlade ustaškog režima, već je sa sobom donio i nagovještaj boljeg života, osnovu za izgradnju solidarnijeg i egalitarnijeg društvenog uređenja.

Naime, tijekom četiri ratne godine, Zagreb je bio središtem upravnog aparata Nezavisne države Hrvatske, a njemačke okupacijske vlasti imale su u njemu niz predstavništava i ureda. Sloboda kretanja bila je ograničena, a grad je bio pun vojske i policije različitih boja i naziva, agenata i špijuna.

Povlačenje jedinica njemačke vojske i hrvatskih oružanih snaga započelo je 6. i nastavilo se 7. svibnja 1945.

Vojnim kolonama pridružila se i masa civilnih izbjeglica – članovi obitelji ustaških dužnosnika i vojnika HOS-a, građana i stanovnika okolnih mjesta koji, zbog nekih razloga, nisu željeli dočekati partizanske jedinice. Tog 6. svibnja grad je napustio i Ante Pavelić s članovima vlade, što je, zajedno s odlaskom vojnih postrojbi,  poštedilo grad većih materijalnih razaranja.

Tim povodom izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće na Grobnici narodnih heroja i partizanskom groblju na Gradskom groblju Mirogoj, Aleja Hermanna Bollea te uz spomenik Put mučeništva u Spomen parku Dotrščina, Štefanovec ulica. Također, gradonačelnik Tomašević prisustvovat će u Lisinskom svečanoj akademiji u organizaciji Saveza anifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba