MJERE PREVENCIJE

Ministarstvo zdravstva izdalo upute kako se zaštititi od zaraze koronavirusom

Objavljeno: 04.02.2020. Metropolitan

U Hrvatskoj zasad nema oboljelih od koronavirusa, a Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja vezano uz ovu opasnu bolest.

Prema uputama Ministarstva zdravstva, najučinkovitije preventivne mjere za zaštitu od zaraze koronavirusom su: pranje ruku, izbjegavanje kontakta s domaćim i divljim životinjama, nošenje zaštitne maske za lice, korištenje maramica i posjet liječniku ako primijetite neke od simptoma.

Koronavirus širi se izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem (kihanje, kašljanje) te dodirom predmeta i površina izloženih virusu. Rizične skupine su osobe starije od 65 godina, djeca i pušači.

Trenutačni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od koronavirusa u svijetu, prema izvor ECDC, je 17.383, dok je broj umrlih 362. U Europskoj uniji broj oboljelih je 25, a u Hrvatskoj oboljelih od koronavirusa zasad nema.

Zemlje Europske unije u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba