ZA GRAĐANE GRADA ZAGREBA TE KRAPINSKO - ZAGORSKE, ZAGREBAČKE, SISAČKO - MOSLAVAČKE I KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Ministarstvo objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanja osoba čije su nekretnine stradale u potresu

Objavljeno: 20.07.2021. Metropolitan

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine danas je objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba te Krapinsko – zagorske, Zagrebačke, Sisačko – moslavačke i Karlovačke županije.

Na poziv se mogu prijaviti vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici  tih osoba u prvoj liniji, a koji su na dan 22. ožujka te 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno, u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno – poslovnim zgradama na području spomenutih županija, a koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje.

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Najamnina za zamjenski stan financirat će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni od 70 kuna za metar četvorni. 

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje, a mjera financiranja najma primjenjuje se najdulje do 17. lipnja 2022. godine, odnosno, do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

Rok za podnošenje zahtjeva je 30. rujna 2021. godine.

Također, na Javni se poziv mogu, u roku od 30 dana, odazvati i vlasnici stanova na području Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske, Zagrebačke, Sisačko – moslavačke i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu dati u najam osobama kojima je utvrđen status osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan. 

Sam tekst Javnog poziva, kao i potrebni obrasci za prijavu dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva.

Ovo je ujedno treći po redu poziv Ministarstva s tom namjenom. Prvi javni poziv raspisan je u svibnju 2020. godine, a drugi 12. ožujka 2021. godine.

Dosad je za financiranje najamnine isplaćeno ukupno 15,3 milijuna kuna, od čega 11,1 milijuna kuna za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 4,2 milijuna kuna za financiranje troškova smještaja u Hostelu Arena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter