MINISTAR OBRAZOVANJA RADOVAN FUCHS OBJAVIO EPIDEMIOLOŠKI PLAN ZA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

MANJE RESTRIKCIJE: Dozvoljeno miješanje razreda, korištenje kabineta, sportske aktivnosti, prakse, roditeljski uživo…

Objavljeno: 26.08.2021. Metropolitan

Ministar obrazovanja Radovan Fuchsna konferenciji za medije objavio je epidemiološki plan za početak nove školske godine. Potvrdio je da će mjere biti manje restriktivne.

– Na osnovu svih iskustava koje smo stekli prošle godine, ali uzimajući u obzir i istraživanja, mjere će biti relaksiranije. Djeca od 1. do 5. razreda, kod kojih nije bilo kretanja i miješanja, u sljedećem periodu moći će se miješati. Dozvolit će miješanje u kategoriji izbornih predmeta i dopunske nastave, što je prošle godine išlo online. Mislimo da to možemo sada relaksirati. Dozvolit ćemo u višim razredima mijenjanje učionica, omogućit će se korištenje kabineta, učionice fizike, kemije, informatike. Dodatno će biti omogućeno bavljenje sportskim aktivnostima unutar škola, a timovi će moći biti sastavljeni od učenika iz različitih razreda. Športske dvorane i dalje će biti zatvorene za rekreativne sportove. Vraćamo natrag mogućnost održavanja roditeljskih sastanaka licem u lice. To je bio jedan od zahtjeva i roditelja i učitelja. Školska praksa moći će se obavljati u razredima. Praksa koju učenici strukovnih škola obavljaju u pojedinim poduzećima dozvoljava se ponovno jer jedan od bitnih segmenata u strukovnom obrazovanju je upravo to – nabrojio je ministar Fuchs, dodajući da maske ostaju kao jedan od uvjeta za učenike od petog razreda pa nadalje, ukoliko nije moguće osigurati distancu od dva metra.

– Ukoliko je neki učenik obolio, ne treba ići cijeli razred u samoizolaciju, već samo nekoliko učenika, s lijeve i desne strane – rekao je Fuchs i dodao kako nisu zadovoljni s postotkom cijepljenja obrazovnih radnika jer su na razini oko 50 posto. Najavio je kako će svi necijepljeni profesori i nastavnici morati nositi maske tijekom predavanja.

– Priče o tome da će oni koji se nisu cijepili dobiti otkaz, nisu primjenjive, kad pogledate da 50-ak posto njih nije cijepljeno. Ne znam gdje bismo našli tih 20.000 zamjena – kazao je Fuchs.

Na pitanje hoće li se učitelji koji nisu cijepljeni ili preboljeli morati testirati, Fuchs je rekao kako to nije tako jednostavno provesti.

– Trebalo bi se dva puta tjedno testirati, ali to nije tako jednostavno. Puno bolje bi bilo kada bi se cijepili – zaključio je Fuchs.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba