JAVNI PRIJEVOZ U METROPOLI

Luksemburg uvodi besplatan javni prijevoz, u Zagrebu ukinute besplatne vožnje tijekom Adventa

Objavljeno: 30.12.2019. Metropolitan

Kako bi riješile sve veći problem prometnih gužvi, vlasti u Luksemburgu odlučile su ukinuti naplatu javnog prijevoza do ljeta 2020. godine. Građanima i svim posjetiteljima zagrebačkog Adventa, koji je tri godine za redom proglašen najljepšim u Europi i tijekom kojega su preko vikenda bile osigurane besplatne vožnje gradskim tramvajima i autobusima, ove godine ta je povlastica ukinuta.

Advent u Zagrebu najveća je manifestacija na otvorenom u našoj metorpoli u kojoj svake godine uživaju domaći i strani posjetitelji svih generacija. Bogato okićene božićne jelke i raznobojne lampice koje nas vode stazama uz adventske kućice pozivaju na druženje i kušanje kulinarskih specijaliteta i slastica, dok niskim temperaturama najradije prkosimo uz domaće kuhano vino.

Zagrepčani su posebno ponosni i rado ističu činjenicu da je upravo njihov grad, i to tri godine zaredom, osvojio titulu najbolje adventske destinacije u Europi. Toj blagdanskoj čaroliji zadnjih je godina pridonijela i dodatna pogodnost – besplatne vožnje javnim gradskim prijevozom u vrijeme trajanja Adventa, od početka prosinca i zaključno sa prvim vikendom u siječnju. Tako su na području grada, u prvoj tarifnoj zoni, ZET-ovim tramvajima i autobusima bezbrižno putovali svi, od petka u 12 sati pa sve do nedjelje u ponoć, i nije nimalo neobično da Zagreb upravo u vrijeme Adventa bilježi rekordnu posjećenost.

Dok razmišljamo o tome zašto ove godine više nemamo povlasticu besplatno se voziti zagrebačkim tramvajima i autobusima, u medijima je odjeknula vijest kako su vlasti u Luksemburgu odlučile ukinuti naplatu javnog prijevoza i to namjeravaju učiniti do ljeta 2020. godine. Na taj način, u Luksemburgu, u kojemu živi više od 600 tisuća stanovnika, žele doskočiti problemu sve većih prometnih gužvi na gradskim prometnicama. Osiguranim besplatnim javnim prijevozom koji bi subvencionirala vlada pridonijet će da se građani na njega sve više navikavaju, dok će se istodobno na ulicama smanjivati broj automobila.

Unatoč brojnim i sve glasnijim kampanjama koje zagovaraju ekologiju i promoviraju zdraviji način života, i u našoj metropoli često se susrećemo s velikim prometnim gužvama, posebice u jutarnjim i popodnevnim satima kada ljudi odlaze i vraćaju se s posla. Iznimka su tek ljetni mjeseci, posebice srpanj i kolovoz kada većina građana koristi godišnji odmor i kada nas gužve ‘zaobilaze’ čak i radnim danima, a zrak je tada daleko čišći za šetnje i aktivnosti na otvorenom. Stoga ne bi bilo naodmet razmisliti o ukidanju naplate javnog prijevoza i u Zagrebu, ne samo u vrijeme Adventa već i tijekom čitave godine. Osim što bi se time znatno smanjile gužve na cestama, a izbjegle bi se i muke vozača oko traženja slobodnih parkirnih mjesta, i dodatnim smanjenjem emisija štetnih plinova iz automobila učinili bismo naš grad još ljepšim i ugodnijim mjestom za život.

Tekst / fotografije: R.C.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba