PLENKOVIĆ U KRAPINI

‘Kolege koje su do jučer sjedile u tijelima stranke najedanput govore nije dobro ovo, nije dobro ono’

Objavljeno: 14.03.2020. Ante Ferara

Predsjednik HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković, u subotu je boravio u Krapini gdje se dan uoči unutarstranačkih izbora družio s članicama i članovima HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

Koje su vaše poruke?

Drago mi je da smo danas u Krapini na jednom kratkom druženju i kavi s našim prijateljima i kolegama iz HDZ-a krapinsko-zagorske županije. Tražimo novo povjerenje cijelom timu koji smo nazvali “Odvažno za Hrvatsku” i zbog našeg programa i naših postignuća najvažniji su cijena strane i stoga želimo da nakon ovih izbora novi zamjenik predsjednika HDZ-a bude Tomo Medved, da potpredsjednica bude Zdravka Bušić, kao i još troje drugih troje potpredsjednika a to su i Ivan Anušić i Branko Bačić i Oleg Butković te ja osobno kao predsjednik stranke, da dobijem podršku ovdje u krapinsko-zagorskoj županiji.

Osim kao predsjednik stranke ovdje ste kao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, aktualna situacija vezana uz koronavirus, osjeća se i ovdje, strah je prisutan, panika je zavladala. Ovo je pogranična županija. Koja je vaša poruka po tom pitanju stanovnicima, ali i poduzetnicima koji su usko vezani uz izvoz?

Malo prije smo održali stožer koji se bavi suzbijanjem koronavirusa. Jutros smo imali sastanak sa strankama parlamentarnim na ovu temu, posjetio sam i infektivnu kliniku Fran Mihaljević, razgovarao sam sa profesoricom Markotić, svim njezinim suradnicima. Poruka je vrlo jasna. Mi smo u ratu protiv koronavirusa, u ratu smo protiv panike i u ratu smo protiv društveno-ekonomskih posljedica ove pandemije. Na sva tri fronta moramo raditi ujedinjeni, ovo je vrijeme za nacionalno jedinstvo, za osobnu odgovornost svih građana, a Vlada će već idućega tjedna uz sve ovo što smo poduzeli dosad, i to mi je bitno da naši građani prepoznaju, dakle ovo je Vlada koja je pratila dinamiku zbivanja u Kini, od samog početka siječnja, donosili smo odluke i pripremali sustav na vrijeme. Trenutan broj zaraženih koji je u ovom trenutku 37, je praktički sve osobe koje su ili došle u Hrvatsku iz neke od zemalja gdje je epidemija raširenija ili su bile u neposrednom bliskom kontaktu s tim osobama. Dakle u ovom trenutku možemo u cijelosti pratiti razvoj same zaraze. Ono što je važno da se u Hrvatskoj da se dinamika rasta razvija bitno sporije nego u mnogim drugim zemljama. Stoga i poduzimamo mjere glede zdravstvene sigurnosti, kontrola na granicama, karantena, samoizolacija. Veliko priznanje treba odati svim zdravstvenim djelatnicima, državnom inspektoratu, inspektorima koji rade, a Vlada će, evo danas smo o tome i raspravljali sada dva sata, idućega tjedna paket mjera koje će se ticati i financijskog aspekta, a to je cilj zadržavanje radnih mjesta, pomoć u likvidnosti našim poduzećima, niz mjera koji će olakšati poslovanje, od onoga što smo već rekli, fleksibilnosti, odgoda o rokovima plaćanja poreza, poreza na dohodak, poreza na dobit, plaćanje doprinosa, sve što država u ovome trenutku može izaći u susret i građanima i gospodarstvu će biti dio toga paketa.

Zadnji je dan kampanje. Kako ocjenjujete tu kampanju, je li ima nešto što vas je posebno zasmetalo iz suparničkog tima?

Mi smo vodili vrlo konstruktivnu kampanju, kampanju utemeljenu na našim vrijednostima, na postignućima u ovom mandatu s jasnom vizijom smjera razvoja i Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice. Očekujemo da upravo na tom tragu i dobijemo potporu. Ono što je važno, ne možemo imati dvije politike. Kolege koje su do jučer sjedile u tijelima stranke, dizali ruku za izborni program, dizali ruku za program Vlade, dizali ruke za zakone, dizali ruke za proračun, najedanput u dva tjedna su, ne znam koju su to oni svjetlost ugledali pa nije dobar smjer, nije dobra politika, nije dobro ovo, nije dobro ono. Te formulacije nisu kredibilne i oni koji se nisu angažirali u nekim izbornim izazovima, posebice u godinu dana, dapače, čak mislim da su zaslužni za neke od slabijih rezultata, nemaju nikakvo pravo nama, a pogotovo ne ovome timu, ovome cijelu vodstvu stranke, velikoj većini članica i članova HDZ-a, docirati o tome kakav bi smjer stranke trebao biti. Ovo je ekipa koja se daje 100 posto bez obzira da li je u nekom trenutku bliska ili manje bliska s vodstvom stranke. To je ta ključna razlika koje će članice i članovi siguran sam potvrditi sutra na izborima.

Na kraju se opet poziva na zajedništvo neko. Čini mi se da se spominje zajednički doček rezultata. Koliko je moguće taj zajednički doček rezultata i poslije suradnja kvalitetna s tim ljudima iz drugog tima nakon ovakve kampanje?

Organiziramo svoj doček, nije mi poznata takva informacija. Šesnaestoga HDZ se treba okupiti i pripremati se za parlamentarne izbore. Prije toga svi mi koji smo u Vladi i Saboru boriti se sa ovim što je prioritet, a prioritet je suzbijanje krize i njenih posljedica. To je ono čime se bavimo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba