PREMIJER PLENKOVIĆ U TRAKOŠĆANU NAZOČIO URUČENJU 17 UGOVORA O SUFINANCIRANJU SANACIJE KLIZIŠTA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI TE UGOVORA O IZMULJIVANJU JEZERA TRAKOŠĆAN

ISPUŠTANJE VODE OČEKUJE SE SREDINOM TRAVNJA: “Uklanjanje sedimenta iz jezera omogućit će da ono bude još kvalitetnije za posjetitelje”

Objavljeno: 23.03.2021. Metropolitan

U Dvoru Trakošćan uručeno je 17 ugovora o sufinanciranju sanacije klizišta te ugovor o izmuljivanju jezera Trakošćan, a događaju je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, piše portal Sjever.hr.  Ugovore za sanaciju  klizišta predstavnicima općina Bednja, Donja Voća, Maruševec i Ljubešćica te gradovima Novi Marof, Ludbreg i Lepoglava uručio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dok je Varaždinskoj županiji uručeno šest ugovora za sanaciju klizišta na županijskim cestama.

Od strane Hrvatskih voda, u ovoj je godini već potpisano šest ugovora o sufinanciranju sanacije klizišta – ukupna vrijednost svih ugovora iznosi 8,1 milijuna kuna, od čega je udio Hrvatskih voda 4,8 milijuna kuna. 

S radovima na uklanjanju sedimenta iz jezera Trakošćan planira se započeti u prvoj polovici travnja – ispustit će se voda, izloviti, selektirati i preseliti ribe, a prosušeni će se sediment ukloniti građevinskom mehanizacijom. Vrijednost radova iznosi 14,6 milijuna kuna, a u pripremnu dokumentaciju i istražne radove uloženo je pola milijuna kuna. Hrvatske vode su u protekle četiri godine uložile 4,5 milijuna kuna u izgradnju nove brane na jezeru te će ovim zahvatom na uklanjanju sedimenta zaokružiti cjelina – po završetku radova, jezero će se napuniti svježom vodom, dok će Športski ribolovni klub Trakošćan izvršiti poribljavanje.

12 mjeseci

– Za očekivati je da bi od sredine travnja krenulo ispuštanje vode iz jezera, istovremeno izlov ribe i njezino zbrinjavanje. Tako ne bi bilo štete jer se jezero cijelo mora ispustiti. Namjeravamo u 12 mjeseci izvesti radove, kako bi od proljeća, odnosno, od svibnja 2022. počeli akumulirati vodu u Trakošćanskom jezeru, uz povratak ribljeg fonda. Prethodno je sanirana i brana, tako da je ukupno ulaganje ovdje oko 20 milijuna kuna – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je to velik doprinos za razvoj turizma na sjeveru Hrvatske, a pogotovo za Varaždinsku županiju.

– Uklanjanje sedimenta iz jezera omogućit će da ono bude još kvalitetnije za posjetitelje. Što se tiče financiranja, tu su i Hrvatske vode uložile već 4,5 milijuna kuna u branu, a 14,5 milijuna kuna će zaokružiti investicije Hrvatskih voda ovdje na jezeru na Trakošćanu. Tu je i projekt sanacije klizišta koji je posebno bitan. Klizišta su u kontekstu ovih naših prirodnih katastrofa koje smo imali zadnjih nekoliko godina bila dosta aktivna u brojnim dijelovima Hrvatske i pokazalo na neki način kakve se nedaće mogu događati – rekao je premijer Plenković, koji je podsjetio na značajna ulaganja.

Važnost sjevera Hrvatske

Premijer je istaknuo kako ulaganjima u projekte na sjeveru Hrvatske, Vlada želi pokazati kolika je važnog ovog dijela Hrvatske.

– Sjever Hrvatske dio je našeg programa koji smo dogovorili na razini svih političkih stranaka u parlamentarnoj većini i siguran sam da ćemo ga realizirati i da ćemo u ovom razdoblju omogućiti razvoj i kvalitetni život svih naših sugrađana- istaknuo je Plenković.

Svoje zadovoljstvo investicijama na trakošćanskom jezeru iskazao je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

– Veseli me da će jezero kod dvorca Trakošćan, najljepšeg u Hrvatskoj, među 10 najljepših u Europi i 50 najljepših u svijetu, biti očišćeno od mulja. Dvorac, park šuma i samo jezero zaštićeno su kulturno dobro, turistički biser kontinentalne Hrvatske s velikim potencijalom i svima nam je u interesu da se održava i ulaže u taj kompleks. Očuvanje prirodnih vrijednosti našeg kraja, okoliša, biljnih i životinjskih vrsta uvijek će nam biti prioritet. Osim odmuljivanja jezera, uz dvorac se planira izgraditi i uspinjača, kako bismo ga učinili dostupnim osobama s invaliditetom i ovaj pozitivan primjer zasigurno će još dodatno unaprijediti i pojačati atraktivnost Trakošćana kao turističke destinacije. Iz svih ovih razloga, drago mi je što potpisivanju prisustvuje i premijer. Također, potpisani su ugovori s načelnicima općina za sanacije klizišta, sve s ciljem da građani što sigurnije mogu prometovati županijom. Sigurnost naših građana nam je od najveće važnosti – zaključio je Stričak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba