ANDREJ PLENKOVIĆ: Hrvatskim umirovljenicima isplatit će se covid dodatak

Isplaćivat će se po kategorijama, od 400 do 1200 kuna dodatka, najviše onima s mirovinom do 1500 kuna

Objavljeno: 12.04.2021. Metropolitan

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima umirovljenika, u Banskim dvorima objavio je koliki će covid dodatak biti isplaćen umirovljenicima, piše Jutarnji list.

– Vodili smo razgovore kako da pomognemo najranjivijoj skupini u Hrvatskoj, to su umirovljenici. Prosječna mirovina je 2880 kuna. Kroz reformu mirovinskog sustava, povećali smo mirovine za 13,5 posto. U zakonima smo vodili računa o sugrađanima koji imaju najniže mirovine, njima se mirovina povećala za još tri posto – rekao je premijer Plenković te dodao kako će dodatke jednokratno isplatiti umirovljenicima zbog ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom covida-19.

-Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna, isplatit će se primanje u iznosu od 1200 kuna. Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja 1500 do 2000 kuna, isplatit će se jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja od 2000 do 3000 kuna isplatit će se iznos od 600 kuna te onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja između 3 i 4 tisuće kuna, isplatit će se jednokratno novčano primanje u iznosu od 400 kuna – pojasnio je premijer Plenković, pa dodao kako ovaj dodatak koji će isplaćivati nije oporeziv, ne može biti predmet ovrhe te se neće uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

-Prema našim podacima, ovom odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja trebalo bi biti obuhvaćeno oko 850 tisuća umirovljenika. Bit će isplaćeno ukupno oko 600 milijuna kuna. Tu će biti obuhvaćeni i korisnici razmjerne mirovine – rekao je Plenković pa dodao kako će isplate ići krajem travnja ili početkom svibnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba