DRUGI JE DAN ŠTRAJKA VOZAČA SANITETA, MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA U SANITETSKOM PRIJEVOZU

ZA ONO ŠTO TRAŽE GODIŠNJE POTREBNO 11 MILIJUNA KUNA: “Jesmo vozači, al’ nismo bedaki. Kolege iz ostatka RH za isti posao imaju 1500 kuna veće plaće”

Objavljeno: 17.05.2022. Metropolitan

Kako je i najavljeno krajem prošlog tjedna, više od 400 vozača sanitetskog prijevoza iz osam županija od jučer ujutro je u štrajku. Kako kažu, velik je nerazmjer u plaćama vozača po županijama koji obavljaju jednak posao, stoga od jučer rade samo u hitnim slučajevima. 

Štrajk je na vrijeme najavljen u Krapinsko – zagorskoj županiji, Slavonskom Brodu, Kninu, Vukovaru, Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Novalji, Šibeniku, Drnišu, Požegi i Novoj Gradiški, a radi se o 400 vozača pri domovima zdravlja, te njih još 300 pod Zavodima za hitnu medicinu, ali oni od danas rade strogo po pravilniku u sljedećim županijama: Zadarskoj, Sisačko – moslavačkoj, Koprivničko – križevačkoj, Virovitičko – podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko – dalmatinskoj i Dubrovačko – neretvanskoj, piše HRT.  

U skladu s očekivanjima 

Sindikalni povjerenik sanitetskog prijevoza u Domu zdravlja Krapinsko – zagorske županije Vladimir Markuš rekao je da je prvi dan štrajka prošao u skladu s očekivanjima.

– Imali smo 100 posto odaziv vozača i medicinskih sestara, ali po zakonu, 30 posto djelatnika moralo je odraditi posao. Odradili smo dijalizirane pacijente, onkološke, hematološke pacijente, bolesnike koji moraju doći na zahvate koji su neodgodivi te još neke druge koji su isto tako od životne važnosti – rekao je Markuš, piše Tportal

Razlike u njihovim plaćama se od županije do županije razlikuju i do 1500 kuna, stoga traže uredbu o koeficijentima. Žele da su plaće za sve jednake jer svi oni rade isti posao, a nisu jednako plaćeni.

– Imate uredbu u ladici, potpišite je, gospodine Mariću i gospodine Plenkoviću, i sutra će ljudi raditi svoj posao kako i treba. Nemojte od nas praviti budale. Mi jesmo vozači, al’ nismo bedaki – rekao je Markuš za HRT.

U jučerašnjem Dnevniku, HRT je objavio odgovor Ministarstva zdravstva koje se oglasilo na zahtjeve priopćenjem u kojem je navedeno:

– Vlada i Ministarstvo zdravstva su još prošle godine uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju za rješavanjem tog pitanja te nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili preko ‘leđa’ naših pacijenata – kažu iz Ministarstva. 

Za njihove zahtjeve bi u iz proračuna trebalo izdvojiti dodatnih 11 milijuna kuna godišnje, a taj iznos, tvrde iz sindikata, postoji, ali se novac neracionalno troši. 

Loša organizacija 

Jure Bračić, vozač saniteta iz Doma zdravlja u Kninu dao je samo jedan od brojnih primjera.

– Ja sam vozio pacijenta iz kninske bolnice u Krapinske Toplice i on je nakon 10 dana dobio odobrenje za prelazak u Varaždinske Toplice. Umjesto da ga je prevezao kolega Markuš iz Krapinsko – zagorske županije i napravio 60 kilometara, kolega iz Drniša ga je išao prevesti i vratio se u Drniš i prošao je oko 700 kilometara, a to je tako jer je jednostavno takva organizacija, takav je sustav sanitetskog prijevoza u Hrvatskoj. Onaj čiji je pacijent osiguranik, taj ga je morao prevesti – rekao je za HRT Bračić. 

Najavljeno je da, ne ispune li se njihovi zahtjevi, idu u potpuni štrajk, a to je moguće već krajem ovog tjedna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba