Podržavate li vi rad nedjeljom?

VLADA PREDLAŽE: Trgovine neće raditi nedjeljama i blagdanima, osim u ovim slučajevima

Objavljeno: 01.12.2022. Metropolitan

Na današnjoj sjednici Vlade predstavljen je prijedlog izmjena zakona o trgovini koji kaže da bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili, piše Index.hr.

U Vladinom prijedlogu stoji i kako bi radno vrijeme prodajnih objekata određivali trgovci, raspolažući maksimalnim iznosom fonda od 90 sati koje bi morali rasporediti u razdobljima od ponedjeljka do subote te da prodajni objekti nedjeljom i blagdanima budu pretežito zatvoreni.

Spomenutih 16 nedjelja u godini koje bi mogle biti radne, odredit će sami trgovci u skladu sa svojim potrebama, a u tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, koje trgovac samostalno raspodjeljuje od ponedjeljka do nedjelje. Također, rad nedjeljom bi se po satu morao platiti 50 posto više nego običnim radnim danom.

Predložene izmjene kažu i da bi iznimno nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio “željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,  proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Isto tako, zabrana rada nedjeljom i blagdanom se ne odnosi na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Što se tiče rada pekara i kioska, oni bi nedjeljom i blagdanima bili otvoreni od 7 do 13 sati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba