RADIKALAN ZAOKRET U SANKCIONIRANJU OBITELJSKOG NASILJA

U svakoj situaciji koja upućuje na opasnost od ponavljanja djela – nasilnik će završiti iza rešetaka

Objavljeno: 17.09.2022. Metropolitan

Ministarstvo pravosuđa priprema radikalan zaokret u sankcioniranju obiteljskog nasilja, piše Jutarnji list. Naime, neovisno o tome kakvi su stavovi, razmišljanja i procjene tužitelja ili sudaca koji odlučuju o pritvoru, u svakoj situaciji koja ukazuje na opasnost od ponavljanja djela, nasilnik će ići iza rešetaka.

Mjera opreza poput zabrane prilaska, koja se izriče kao zamjena za istražni zatvor, više se ne bi mogla izreći u slučajevima nasilničkog kaznenog djela, kada je osnova za izricanje opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

U Ministarstvu najavljuju i specijalizaciju sudaca koji će donositi odluke u ovoj vrsti postupaka.

-Po uzoru na obiteljske odjele, predložit će se specijalizacija sudaca za kaznena djela povezana s nasiljem u obitelji i nasiljem nad ženama. Cilj tih izmjena bit će da na sudovima koji su nadležni za postupanje u kaznenim i prekršajnim predmetima nasilja rade suci koji su specijalizirani za tu problematiku. Ti bi se suci licencirali na pet godina, a rad na tim predmetima posebno bi se pratio – rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo osniva radnu skupinu za izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Sudskog registra te Sudskog poslovnika. Izmjene će biti gotove do kraja godine, te će se uputiti u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba