VIŠE BRADLEYA ZA MANJE PARA

”TAKO SE TRGUJE”: Hrvatska nabavlja oklopna borbena vozila u vrijednosti od 145,3 milijuna dolara

Objavljeno: 27.01.2022. Metropolitan

Nakon postignutih dogovora s Francuskom i kupnjom aviona Rafale u vrijednosti od 8,7 milijardi kuna, premijer Vlade Andrej Plenković pohvalio se kako je postignuo dogovor s američkom stranom za kupnju borbenih vozila. Dakako, poanta postignutog dogovora je da će Hrvatska, zahvaljujući Plenkoviću za manje novaca nabaviti više Bradleya.

Radi se o borbenih vozilima pješaštva M2A2 ODS o kojima je hrvatska Vlada govorila u proteklih nekoliko godina, a njihova vrijednost doseže vrtoglavih 196,4 milijuna dolara. No, u tome će nam pomoći Amerika koja će donirati 54,1 milijuna dolara što znači da Hrvatska uplaćuje ostatak od 145,3 milijuna dolara.

– Postignuti su dogovori s američkom stranom u vezi borbenih vozila pješaštva o kojima smo govorili u proteklih nekoliko godina – rekao je Plenković na jučerašnjoj press konferenciji.

– Vozila su dio programa suradnje SAD-a i RH iz 2017. godine, naše prve vlade. Pripremili smo razmjenu pisama da se formalizira okvir te donacije i suradnje, kako bi se ta vozila modernizirala i stavila u funkciju. Ambicija je Hrvatske da ima pješačku brigadu, kopnena vojska mora imati odgovarajuću opremu – objasnio je i dodao kako će prva vozila doći 2023. godine i to sukcesivno, a jačat će se i kapaciteti u tvornici koja se do sada nije bavila Bradleyima.

– Sa svim detaljima će ministar upoznati članove saborskog Odbora. Potpisivanje ugovora? Nema ugovora nego će biti razmijenjena pisma, a pisma će potpisati ministar Banožić – rekao je Plenković.

Banožić je poručio kako je Hrvatska uštedjela 106.000 dolara po vozilu, a na svom Facebook profilu podijelio je informacije s javnošću i naglasio kako je strateški cilj partnerstva s SAD-om ispunjen.

– Potvrda je to dobre i kvalitetne suradnje Hrvatske i SAD-a – napisao je i dodao:

– Očekujem pozitivno mišljenje predsjednika Republike Hrvatske, nakon čega ću temeljem odluke Vlade potpisati pismo s američkom stranom. (mč)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba