MJERA UKIDANJA SAMOIZOLACIJE: POZNATO JE KAKO ĆE IZGLEDATI TESTIRANJE DJECE U ŠKOLAMA

Roditelji će nalaze testova pisati u bilježnice

Objavljeno: 27.01.2022. Metropolitan

Prema najavama, školarci će se, umjesto samoizolacije, svakog ponedjeljka morati testirati kućnim testovima i ako će test pokazati negativan rezultat, mogu ići u školu, a kada će točno to početi, pojasnio je u RTL-u Danas glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičina, piše Index.hr.

– Čim prije, tim bolje. Bilo bi dobro da se krenulo jučer, ali to ovisi o nekoliko logističkih problema. Jedan od njih je sama nabava, radi se o tri milijuna testova. Ako se uspiju nabaviti testovi ovaj ili sljedeći tjedan, za svega nekoliko dana može se krenuti s distribucijom prema školama i prema roditeljima – rekao je Pavičina u emisiji.

Isto tako, pojasnio je i kako bi ta testiranja vrijedna oko 20 milijuna kuna na mjesec, trebala izgledati.

– Provodit će se tako da škole distribuiraju testove učenicima odnosno roditeljima, roditelji kući provode testiranje učenika, upisuju u njegovu bilježnicu ako je negativan, datum kad je negativan, u bilo koju bilježnicu – kazao je.

Planirano je da se učenici testiraju svakog ponedjeljka, ali ako u pojedinim razredima dođe do zaraze, moguća su i češća testiranja.  

– Ako se tijekom tjedna ponovo pojavi neki slučaj, neovisno o ovom testiranju, u srijedu ili četvrtak, onda se ponavlja testiranje za taj razredni odjel bez obzira na broj pozitivnih učenika u razredu. Svi negativni učenici nastavljaju sa svojim obrazovanjem, svojim aktivnostima, jer su oni u principu zdrava djeca, kao što znate, mi smo izvadili podatke da je bilo djece koja su bila šest puta u samoizolaciji. To znači da su zdrava djeca 60 dana provela zatvorena u kući – rekao je savjetnik ministra.

U slučaju da netko odbije testirati svoje dijete, to dijete neće biti izuzeto od samoizolacije. Pavičina je istaknuo da se ovdje ne radi o mjeri obaveznog testiranja za školu, već o mjeri ukidanja samoizolacije.

– Ako netko ne želi da mu dijete bude izuzeto od samoizolacije, neće testirati, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije, što znači da, ako netko odbije testiranje, u tom razrednom odjeljenju se pojavi zaraženi učenik, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije. Svim ostalim učenicima nastavit će se normalan život – pojasnio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba