Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice VRO-a "Oluja"

SREDIŠNJA SVEČANOST U KNINU: Proslava počela budnicom na ulicama – evo što će se još tijekom dana događati

Objavljeno: 05.08.2022. Metropolitan

Republika Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”, a tim će se povodom u Kninu, na stadionu Nogometnog kluba Dinara održati svečana svečanost.

Najavljen je dolazak državnog vrha, koji će održati prigodne govore, a kako piše Index.hr. ove godine, budući da više ne vladaju pandemijski uvjeti, očekuje se velik broj posjetitelja. Svečanost je započela budnicom na kninskim ulicama – time se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom “Oluje”.

Na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara bit će organiziran taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, koji će građani moći razgledati od 8 do 16 sati. S početkom u 9 sati, izaslanstva su kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu Ante Starčevića, polagati vijence, a središnja svečanost na stadionu započela je u 9.40 sati – u isto vrijeme na Kninskoj tvrđavi predviđeno je podizanje zastave Republike Hrvatske.

Čitat će se povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, tijekom kojega će 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupiti u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i dva nestala. Ove godine predviđena su četiri prigodna obraćanja, a govorit će umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović. Na kraju svečanosti, oko 11 sati, predviđen je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije. Misno slavlje, s početkom u 11.45 sati, održat će se u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta – predvodit će je šibenski biskup Tomislav Rogić. Tiskano je više od 10.000 prigodnih majica, koje će dobiti svaki sudionik programa kako bi svi bili “jednoobrazni na stadionu i u protokolima”, rečeno je prigodom predstavljanja programa proslave. U organizaciji Grada Knina od 21 sat održat će se koncerti Doris Dragović i grupe Opća opasnost te vatromet.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba