NEVJEROJATNA PRIČA SA SRETNIM ZAVRŠETKOM!

ŠOK ZA ŠOKOM: Obitelj najprije saznala za tešku dijagnozu jednog sina, a potom i drugog, no onda se dogodilo čudo

Objavljeno: 25.01.2023. Metropolitan

Nevjerojatna životna priča o dvoje malih heroja dolazi iz Dobrovca pored Lipika. Tamo žive 11-godišnji blizanci Mateo i Ivano Marošević sa svojim roditeljima, majkom Bernardom i ocem Sandrom te dvije godine starijim bratom Leom.

Naime, blizancima su krajem prošle godine transplantirana srca.

Obojica su se aktivno bavili sportom, u Lipiku su trenirali nogomet i tenis i svaki slobodni trenutak provodili u igri na dvorištu te nikada nisu imali ozbiljnih zdravstvenih problema, no sve promijenilo 19. svibnja 2022. godine, piše Mario Barać za Mojportal, a prenosi Jutarnji list

Mučnina i povraćanje 

Po povratku s treninga Ivano se požalio da ga boli trbuh i da osjeća mučninu, povraćao je, no ubrzo se sve smirilo i sljedeći je dan normalno otišao u školu. Ipak, po povratku kući, Ivano je opet povraćao i roditelji su otišli na hitnu u Pakrac gdje im je rečeno da se radi o crijevnoj virozi.

Dan nakon je obitelj otputovala za Zagreb na pregled kod ortodonta, a Ivano se tada počeo žaliti da ne može disati, natekao je, pa se obitelj uputila na hitnu. 

– Stanje mu je bilo jako loše i morao je ostati u bolnici, a ja nisam mogla ostati s njim što nam je bilo potresno jer se nikada do sada nismo tako odvojili. U glavi mi je bilo 100 dijagnoza, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da bi se moglo raditi o problemu sa srcem – ispričala je majka te dodala da ih je doktorica pitala imaju li još djece jer su liječnici željeli svima pregledati srce. 

Tada je uslijedio šok za obitelj. Rečeno im je da je Ivanovo srce jako slabo i da neće još dugo izdržati. Dijagnoza je bila dilatacijska kardiomiopatija sa značajno oslabljenom sistoličkom funkcijom, odnosno, slabljenje srčanog mišića koje može dovesti do zastoja srca.

Njegovo je srce, kaže majka, već tada radilo na samo 25 posto. 

Na zagrebačkom Rebru im je pojašnjeno da će Ivano ostati u bolnici mjesec do dva i da će ga pokušati oporaviti s lijekovima i terapijom. Ako to ne uspije, kao zadnja solucija im je spomenuta transplantaciju srca.

Nekoliko dana nakon što su se zdravstveni problemi javili kod Ivana, pojavili su se i kod Matea, pa je otac otišao s njim na hitnu. 

– Doktori su rekli da je dijagnoza ista, iako stanje s Mateovim srcem nije toliko loše kao kod Ivana. Šok za šokom, strašno! I koliko god da je to za nas bila šokantna i bolna situacija, njih dvojica su bili presretni, posebno Ivano jer više nije morao biti sam u bolnici – rekao je otac blizanaca Sandro. 

Dečki su u bolnici proveli mjesec dana, a onda su, uz obaveznu terapiju, u lipnju poslani kući, no liječnici su roditeljima rekli da će njihovi dječaci morati na transplantaciju, ako im se stanje ne popravi do rujna. 

Ipak, stanje im se nije popravilo, a posebno je loše bilo Ivanu. 

– U bolničkom liftu sreli smo doktora koji nam je rekao da je Ivanovo srce sve lošije. Kada sam došla u sobu, pokušala sam ga nahraniti juhom, a on je bio toliko slab da nije mogao ni otvoriti usta. Tad mi je postalo jasno da je transplantacija jedino rješenje, a najteži trenutak mi je bio kada sam morala potpisati dokument da sam suglasna da ide na transplantaciju – priča majka te priznaje da se bojala da Ivano možda neće dočekati novo srce. 

Čudo 

A onda se, pričaju roditelji, dogodilo čudo. Naime, 8. listopada su s najstarijim sinom Leom u Međugorje, ponijeli obiteljsku fotografiju i stavili je kod Gospinog kipa na brdu ukazanja. Ivanovo se stanje popravilo 13. listopada, a 14. je stigao i poziv iz Zagreba da imaju srce za Ivana. 

Operacija je obavljena 15. listopada i trajala je šest sati, a potom ih je nazvao doktor i rekao kako je sve dobro prošlo i da sve funkcionira. Ivano je iz bolnice otpušten 1. prosinca, a već nekoliko dana nakon, 7. prosinca, nešto prije ponoći, majci Bernardi je zvonio telefon. Pozivom iz Zagreba im je javljeno da imaju srce i za Matea. 

Obojica su sada sve bolje, odlično se oporavljaju, a najvažnije od svega je da su njihova tijela prihvatila nova srca. Uz to, dečki će sutra proslaviti 12. rođendan. 

Facebook/Sandro Marošević 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba