FINALE MUNDIJALA IGRA SE NA DAN KOJI IMA POSEBNO ZNAČENJE ZA KAPETANA MODRIĆA – OBILJEŽIT ĆE SE 31. OBLJETNICA SMRTI NJEGOVA DJEDA

“Sjetim ga se svaki put kad osvojim nešto – volio bih da je s nama, ali sam siguran da me gleda odozgo i da je sretan zbog svega što sam napravio“

Objavljeno: 11.12.2022. Metropolitan

Ako Vatreni u utorak u polufinalu pobijede Argentinu, u nedjelju, 18. prosinca, ih čeka finale Mundijala, a protivnik će im biti pobjednik susreta između Maroka i Francuske. Taj dan ima posebno značenje za kapetana Luku Modrića. Naime, kako piše 24 sata, taj dan će se obilježiti 31. obljetnica smrti njegova djeda Luke, po kojem je dobio ime.

Luka se rodio u Zadru 9. rujna 1985. godine, a prvih pet godina života proveo je u malom zaseoku Modrići kraj Obrovca, u podvelebitskom kraju. Njegov djed je bio cestar po zanimanju, a roditelji Stipe i Jasminka oboje su radili u tvornici Trio u Obrovcu koja se bavila proizvodnjom trikotažne odjeće. Kad je započeo rat, obitelj je živjela u obiteljskoj kući u mjestu sve dok djeda nisu brutalno ubili srpski vojnici. Njegovo tijelo pronašao je Lukin otac u polju petstotinjak metara od kuće.

– Zadala sam im temu da opišu neki događaj koji je ostavio dojam na njih, uplašio ih ili rastužio… Nešto što im izaziva jake emocije. On je pisao o tome kako mu je u ratu ubijen djed – ispričala je za 24 sata, prije četiri godine, Maja Grbić, Lukina učiteljica.

-Iako sam mali doživio sam već puno strahova. Strah od rata i granatiranje već pomalo zaboravljam. Događaj koji nikad ne mogu zaboraviti dogodio se prije četiri godine kada su četnici ubili moga djeda, kojeg sam puno volio. Svi smo plakali, a ja nikako nisam mogao shvatiti da moga dragog dobrog djeda više nema. Pitao sam se mogu li biti ljudi oni koji su to učinili i zbog kojih moramo bježati od kuće – napisao je Luka kad mu je bilo jedva deset godina.

Dirljiv razlog zašto Hrvatska ovako igra, piše Mirror u naslovu teksta.

– Ova momčad sačinjena je od igrača koji očajnički žele nositi ovaj dres i pokazati svijetu koliko vrijedi. Svi želimo igrati za našu domovinu i ovaj dres. Borili smo se kao nacija za neovisnost i nastavljamo se boriti do posljednje kapi -rekao je Modrić, piše britanski tabloid Mirror.

U autobiografiji Luke Modrića piše:

— Nisam razumio što se dogodilo kad su djedovo tijelo donijeli u kuću. Jedino što sam osjetio bila je tuga. Otac me zagrlio, odveo do lijesa i rekao: “Sine, reci zbogom svome djedu.” Nisam shvaćao da je to posljednji put da ga vidim. Srce mi se para svaki put kad se sjetim kako je preminuo. Doslovno na kućnom pragu- napisano je.

Prilikom jednog intervjua, Luka Modrić je kazao:

-Moj djed je ubijen, a ja sam prošao kroz puno stvari u djetinjstvu. No, to ti pomogne da sagledaš stvari i na kraju se ne brineš. Prihvatiš da je svaki poraz i svaka prepreka dio nogometa i naučiš živjeti s tim. To je puno utjecalo. Ostavilo je ožiljke na mojoj obitelji, posebno na mom ocu. Bilo je to traumatično razdoblje. Nije bilo lako, ali moji su se roditelji trudili da mene i sestru maknu od svih briga tako da nismo previše osjetili sve što se događalo. To je oblikovalo moj karakter i razvio sam se kao osoba, naučio sam se boriti, biti skroman i biti s obje noge na zemlji. A svog djeda se sjetim svaki put kad osvojim nešto. Volio bih da može vidjeti što sam postigao. Volio bih da je s nama, ali sam siguran da me gleda odozgo i da je sretan zbog svega što sam napravio – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba