Imao je 30 godina staža

Sindikat strojovođa: Ne vjerujemo da bi iskusni strojovođa sam od sebe prolazio pokraj signalnih znakova koji pokazuju zabranjenu vožnju, dobio je nalog

Objavljeno: 13.09.2022. Metropolitan

Sindikat strojovođa Hrvatske je jučer na konferenciji za medije pokazao, kako tvrde, dokaze o neispravnosti i nefunkcionalnosti sigurnosno-signalnih uređaja između kolodvora Okučani i Novska u vrijeme nesreće u kojoj su u petak poginule tri osobe.

Predsjednik sindikata Nenad Mrgan gostovao je u RTL-ovoj emisiji ‘Direkt’ te komentirao nesreću. 

Dobio nalog 

Između ostalog, kako je rekao, a piše Jutarnji list, strojovođa je dobio nalog da iz kolodvora Okučani pokrene vlak pored signalnog znaka koji pokazuje zabranjenu vožnju, da je vozio dijelom pruge gdje je lagana vožnja, da se vidi da je poštivao brzinu te da je stao ispred neosiguranog cestovnog prijelaza.

– Imao je u nalogu napisano da kasnije postupa prema signalnim znacima. Ne vjerujemo da bi iskusni strojovođa s 30 godina staža sam od sebe prolazio pokraj signalnih znakova koji pokazuju zabranjenu vožnju, jedan, drugi, treći i zabio se sa sto kilometara – komentirao je Mrgan.

Kako je dodao, sindikat smatra da je u pitanju nalog ili nešto slično s obzirom na činjenicu da je nastavio voziti pokraj signala za zabranjenu vožnju. Također, dodao je da je kod strojovođe vjerojatno sve bilo u redu, no da je na pruzi bila drugačija situacija. 

– Stvarno izgleda da signalizacija nije u redu. Da je strojovođa uobičajeno vozio u tom režimu kroz prostorne signale, prvi mu je trebao biti slobodan, idući prije naleta na vlak trebalo mu je biti žuto svjetlo koje ga upozorava da mora stati i mora se zaustaviti ispred crvenog. Kod njega je bilo sve crveno – ispričao je. 

Godine iskustva 

Osvrnuo se i na navode da se nešto pokušava zataškati.

– Ne mislimo da se nešto zataškava i da će se zataškati. Vjerujemo da će istraga krenuti u dobrom smjeru. Žao nam je što na mjestu nesreće nije spriječen dolazak civila ili ostalih ljudi da se sačuvaju svi tragovi, da se pronađu nalozi što je strojovođa dobio, a to nije učinjeno. Zabrinjava nas da je u povjerenstvo za istrage uključen čovjek s kojim nemamo dobra iskustva, to je gospodin Nuić (Vedran), poznat iz nesreće u Rudinama, gdje dan danas nikad istraga nije završena. Doznali smo što je, čovjek je pravomoćno osuđen, ali istraga nije završena. On je opet u takvim povjerenstvima i to zabrinjava kao način rada Agencije za istraživanje izvanrednih događaja – rekao je Mrgan i za kraj još jednom dodao da ne vjeruje da bi čovjek s tolikim iskustvom prošao pored signala koji pokazuju zabranjenu vožnju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba