POJAČANI NADZOR

SAVJET VOZAČIMA: Posebno pripazite na motocikliste i pješake

Objavljeno: 01.02.2020. Metropolitan

Zbog povoljnih vremenskih prilika i neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, u prometu se očekuje i veći broj motociklista, zbog čega prometna policija poziva vozače drugih vozila da budu posebno oprezni.

Tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s mogućom slabom kišom, ali i višim dnevnim temperaturama. Upravo zbog povoljnih vremenskih prilika i neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, u prometu se očekuje i veći broj motociklista, zbog čega prometna policija poziva vozače drugih vozila da budu posebno oprezni prilikom prestrojavanja, skretanja na raskrižjima, dok same motocikliste poziva na, prije svega, poštivanje dopuštenih brzina kretanja i korištenje zaštitne kacige.

Vidljivost pješaka i biciklista

Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istodobno u tim ranim noćnim satima na cestama je još dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Posebno se upozoravaju vozači da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno tako da mogu zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, vozač je dužan zaustaviti vozilo i propustiti ih i kada tek stupaju na pješački prijelaz.

Pojačani nadzor na više lokacija

Kako je već ranije najavljeno, policija kontinuirano nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba