5. HRVATSKE SVJETSKE IGRE

Zagreb domaćin najvećem amaterskom sportskom događaju u Hrvatskoj

Objavljeno: 01.02.2020. Metropolitan

U prostorijama Hrvatskog svjetskog kongresa u Zagrebu, održana je konferencija za novinare povodom najave 5. Hrvatskih svjetskih igara, koje će se od 21. do 25. srpnja održati u Zagrebu.

Igre organizira Hrvatski svjetski kongres, uz glavnog pokrovitelja projekta – Grad Zagreb, uz pokrovitelje Igara Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a supokrovitelje Ministarstvo obrane RH, Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za sport i Hrvatska matica iseljenika.

Novinarima se obratio gradonačelnik Milan Bandić.

– Hrvatska je kao rijeka s pritocima, a matica svih Hrvata koji žive izvan Hrvatske je Zagreb i Hrvatski svjetski kongres koji organizira ove Igre. To su Igre koje spajaju sve nas Hrvate koji smo na ovim prostorima stoljećima zajedno. Moramo se držati zajedno, jer nam samo tako ništa ne mogu – rekao je Bandić.

Više od tisuću natjecatelja

Cilj Igara je kroz, u prvom redu sportska, te zatim i brojna kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH. Igre su do sada održane 2006. i 2010. godine u Zadru te 2014. i 2017. u Zagrebu, koji će ujedno biti domaćin i petim Igrama u 2020. godini.

O popularnosti Igara svjedoči i podatak o stalnom porastu brojnosti sportova u kojima se sudionici natječu, ali i porast broj natjecatelja i država iz kojih dolaze. Na prošlim Igrama odazvalo se više tisuću natjecatelja, dok se na Igrama 2020. očekuje više od 1.500 sudionika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba