ZA PROVEDBU U OVOJ GODINI IZDVOJENO GOTOVO 91 MILIJUNA KUNA, A ZA IDUĆE GODINE PREDVIĐENO JE 273 MILIJUNA KUNA NA GODIŠNJOJ RAZINI

S prvim danom kolovoza uvodi se i očinski dopust – evo detalja

Objavljeno: 19.07.2022. Metropolitan

Za desetak dana, od 1. kolovoza ove godine na snagu stupa izmijenjeni zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojim se uvodi novo pravo – očinski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje u trajanju od deset radnih dana za jedno dijete odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece. Pravo se može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci djetetova života, a otac ga koristi neovisno o radnopravnom statusu majke, piše Index.

Svrha očinskog dopusta je omogućiti veću uključenost očeva u skrb o djeci i sudjelovanje u ranoj dobi djeteta, a za vrijeme njegova korištenja, naknada plaće isplaćivat će se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće, navodi Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Zakonom se povećava i najviši (maksimalni) iznos naknade plaće koja se isplaćuje za korištenja očinskog dopusta, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plaće iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5 posto proračunske osnovice odnosno 7500,13 kuna, umjesto ranijih 170 posto, odnosno 5654,20 kuna.

Nadalje, povećana je naknada plaće tijekom korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena na 110 posto proračunske osnovice odnosno 3658,60 kuna, umjesto ranijih 2328,20 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba