IZUZETI SU SAMO RODITELJI VRTIĆKE DJECE

Roditelji školaraca morat će imati COVID potvrde za roditeljske sastanke?

Objavljeno: 12.11.2021. Metropolitan

Od utorka će zaposlenici javnog sektora, ali i svi građani koji trebaju njihove usluge, morati imati dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test, a točna odluka o mjeri trebala bi biti objavljena kroz nekoliko sati, nakon čega – u slučaju sustava odgoja, obrazovanja i znanosti – nadležno ministarstvo šalje svim vrtićima, školama, fakultetima i znanstvenim institutima odluku uz dodatna pojašnjenja.

Tako će odgovornost za organizaciju novih mjera morati preuzeti čelnici ustanova, ravnatelji, odnosno dekani.

Ni roditelji neće biti izuzeti od predočenja covid-potvrde ili negativnog testa prilikom dolaska u škole, neslužbeno doznaje Jutarnji.hr., iako je ranije najavljeno da oni neće biti obuhvaćeni mjerom. Međutim, novi je plan da u slučaju dolaska u školu na informacije, roditeljske sastanke ili bilo koji drugi slučaj duljega zadržavanja u školskoj ustanovi, roditelji ili skrbnici ipak moraju predočiti dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test. Za slučaj kraćeg boravka u školi poput pratnje djeteta s teškoćama, potvrdu neće trebati.

Izuzetak bi trebali biti roditelji koji dovode i odvode djecu iz vrtića koji , po sadašnjim najavama, neće morati imati potvrde.

Prema najavama Stožera, testiranje za zaposlenike je besplatno, no u praksi to znači da djelatnici bez covid potvrda, a za koje vrijedi pravilo testiranja dva puta tjedno, sami plaćaju testiranje, nakon čega im poslodavac (škola, fakultet, institut) u što kraćem vremenu treba refundirati novac.

Škole i fakulteti bi trebali poslati Ministarstvu zbirni nalog uplata za svoje zaposlenike, a ono će im, prema najavama, iznos refundirati u obliku prioritetnih naloga u roku od nekoliko dana.

Po riječima ministra Radovana Fuchsa, postotak cijepljenih ili onih koji imaju dokaz o preboljenju u sustavu obrazovanja sada je oko 74 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba