Zahvaljujući Vladinom paketu antiinflacijskih mjera

Radnici se uskoro mogu nadati većim božićnicama i darovima za djecu, a budući umirovljenici višem iznosu otpremnina?

Objavljeno: 19.09.2022. Metropolitan

Ministarstvo financija je u četvrtak poslalo u javno savjetovanje prijedlog izmjene Pravilnika o porezu na dohodak. Prema prijedlogu, povećavaju se pragovi isplate za šest neoporezivih primitaka kojima poslodavci mogu stimulirati svoje radnike. Tako su Vladinim paketom antiinflacijskih mjera poslodavci dobili mogućnost povećanja pojedinih neoporezivih naknada koje isplaćuju svojim radnicima. 

Prema tome, radnici se mogu nadati većim božićnicama i darovima za djecu, a budući umirovljenici višem iznosu otpremnina, prenosi Poslovni.hr.

Prema prijedlogu, granica za neoporezive prigodne nagrade, a u što se ubrajaju božićnica i regres za godišnji odmor, povećava se s 3000 na 5000 kuna godišnje, dok se maksimalan iznos novčane nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika diže se s 5000 na 7500 kuna godišnje.

Isto tako, dar djetetu do 15 godina poslodavci će moći neoporezivo isplatiti do 1000 kuna godišnje, dok je prag dosad bio 600 kuna.

Nadalje, maksimalan neoporezivi iznos novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika diže se sa s 5000 na 6000 kuna godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe se s dvije kune po kilometru diže na tri kune.

Razloga za veselje imaju i budući umirovljenici koji mogu očekivati veće neto otpremnine. Naime, neoporezivi dio otpremnina prilikom odlaska u mirovinu povećava se s 8000 na 10.000 kuna za svaku navršenu godinu staža. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba