PREMA PODACIMA DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj za lipanj iznosila je 7711 kuna – evo u kojim je djelatnostima bila najviša, a u kojim najniža

Objavljeno: 19.08.2022. Metropolitan

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj iznosila 7711 kuna, što je nominalno više za 7.5 posto, a realno niže za 4.1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše Index.hr. Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plaća za lipanj ove godine iznosila 10.492 kune.

U odnosu na plaću za svibanj ove godine, prosječna neto plaća za lipanj bila je nominalno viša za 0.3 posto, a realno niža za 0.8 posto. Realni pad plaća posljedica je rekordne inflacije. Medijalna neto plaća za lipanj ove godine, iznosila je 6510 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

U kojim su djelatnostima isplaćene najviše, a u kojim najniže plaće?

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj ove godine isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova. Iznosila je 12.814 kuna. Najviša prosječna mjesečna bruto plaća za lipanj 2022. godine bila je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu od 18.763 kune.

Najniža prosječna mjesečna isplaćena neto plaća isplaćena u proizvodnji odjeće, a iznosila je 4923 kune. Najniža mjesečna bruto plaća bila je u proizvodnji odjeće, u iznosu od 6320 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba