CIJENA? SITNICA!

PROCURILI ISPITI: Testovi koje učitelji u školama daju djeci mogu se kupiti na Njuškalu

Objavljeno: 07.11.2022. Metropolitan

Brojni profesori u školama diljem Hrvatske kod pisanih ispita u svojim razredima koriste gotove testove koje priređuju izdavači školskih udžbenika. Kako je otkrio Telegram, knjižice s tim testovima – koje inače nisu u slobodnoj prodaji – mogu se kupiti na Njuškalu po cijeni od šezdesetak do 400 kuna. Sumiramo li, učenici ili njihovi roditelji mogu jednostavno na internetu kupiti knjižicu s pitanjima za ispite koja će se cijele godine pojavljivati na školskim provjerama znanja.

Školsku upotrebu gotovih testova koje izrađuju izdavačke kuće omogućava država, odnosno Agencija za odgoj i obrazovanje koja ove testove odobrava kao tzv. druge obrazovne materijale koji se uredno mogu koristiti u školama. U školama ove testove na početku školske godine plaćaju roditelji od kojih učitelji za to zatraže novac. Kupovina ide preko škole i gotovi testovi nastavnicima stižu direktno na radno mjesto.

Ovakav “model” očekivano je negdje pukao jer je gotove testove izdavača moguće kupiti preko internetskih oglasnika. U višednevnom istraživanju, Telegram se tamo javio na jedan od mnogobrojnih oglasa i ubrzo došao do dokaza da privatni internetski trgovac uistinu posjeduje i prodaje gotove testove izdavačkih kuća čiji je primarni posao izrada i tiskanje školskih udžbenika.

Da se gotovi ispiti nakladnika uistinu koriste za ispitivanje i ocjenjivanje znanja učenika, potvrđuje nam nekolicina ravnatelja s kojima smo razgovarali.

– Učitelji koriste testove raznih nakladnika i u mojoj školi, na način da ih daju učenicima kao testove na temelju kojih ocjenjuju njihovo znanje iz određenog gradiva, a roditeljima se dostavlja uplatnica za navedeno – rekao je za Telegram ravnatelj jedne osnovne škole čiji su podaci poznati redakciji. Neki učitelji, nastavlja, sami sastavljaju testove, a neki ih naručuju od nakladnika.

Ako su ovi testovi vrlo lako dobavljivi preko interneta, pitanje je kako sve to funkcionira kada učenici (ili roditelji) bez problema do njih mogu doći i riješiti ih prije pisanja (istog) testa u školi.

– Ako je doista istina da se ti isti testovi mogu nabaviti preko interneta ili na bilo koji drugi način i učenici ih prije samog ispitivanja mogu riješiti, onda zbilja ne vidim smisao svega toga. Preispitat ću sve, razgovarati s učiteljima na sjednicama te s roditeljima na Vijeću roditelja i vidjeti kako dalje. Ako je sve navedeno točno i ako učenici testove riješe i prije samih testova, treba li nas uopće čuditi inflacija odlikaša – kazao je pak jedan od ravnatelja. Iz nakladničkih krugova u neformalnim razgovorima kažu kako s njihovim testovima ništa nije sporno, osim činjenice da su procurili.

Na pitanje ne odrađuju li time važan dio posla učitelja, odgovorili su kako ih izrađuju kao pomoć u nastavi. Tvrde i da ovi testovi učiteljima daju dodatnu sigurnost pred roditeljima koji se žale na ocjene jer im mogu reći da s tim testom nemaju veze. Kažu i da su testovi provjereni te na neki način baždareni i odobreni od državne Agencije.

Regulativa relevantna za sve ovo sadržana je u ‘Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima’ koji je 2018. donijela Fuchsova prethodnica, Blaženka Divjak. Zakon niti u jednom svom dijelu ne definira što su i koji su točno “drugi obrazovni materijali” – nema spomena o bilo kakvim ispitima – već samo definira da ih odobrava Agencija za odgoj i obrazovanje. O rezultatima našeg istraživanja informirali smo Ministarstvo Radovana Fuchsa.

Za Telegram su potom poručili kako “drugi obrazovni materijali” u postojećem Zakonu nisu adekvatno regulirani, pogotovo njihova cijena i upotreba u školama. “U novom Zakonu o udžbenicima će sve vezano uz druge obrazovne materijale biti puno bolje regulirano (odobravanje, upotreba u školama i cijena)”, zaključili su i za ostala pitanja uputili nas na Agenciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba