Plenković zaprijetio kaznama onima koji su neopravdano dizali cijene

ODRŽANA SJEDNICA VLADE: Objavljene su nove cijene mesa, ulja i šećera

Objavljeno: 13.01.2023. Metropolitan

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade obznanio da je rok kojeg je Vlada uvela za trgovce da korigiraju neopravdano podignute cijene nakon uvođenja eura istekao, te da će trgovci snositi kazne ukoliko cijene ne vrate na staro, piše Dnevnik.hr.

Plenković je rekao kako su inspektorat i porezna uprava i carina zaduženi za provjere na terenu kako bi se identificirali oni koji su neopravdano podignuli cijene i nanijeli štetu gospodarstvu te dizanjem cijena doprinijeli porastu inflacije.

Bit će kazni 

– Oni koji su neopravdano dizali cijene u odnosu na prije konverzije snosit će novčane kazne. Niz subjekata je korigirao cijene i vratio ih na razinu od 31. prosinca što pozdravljamo, to je dobar primjer. Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača: riječ o mogućem vraćanju cijena, ukidanje subvencija (svi gospodarski subjekti imaju nižu cijenu struje, niže PDV…), a čitav paket pomoći građanima i gospodarstvu išao je za tim da se lakše prebrodi kriza – dodao je premijer i otkrio da sve nadležne službe primaju veliki broj pritužbi građana.

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić iznijela je konkretne brojke. Kako je otkrila, obavljeno je 696 nadzora, a u 178 slučajeva je utvrđeno neopravdano dizanje cijena od 1. siječnja, bilo proizvoda, bilo usluga. Također, dodala je da su u tijeku 103 inspekcijska nadzora.

– Kod 30 posto subjekata je utvrđeno neopravdano dizanje cijena – istaknula je Filipović. 

Izdvojeno je i da se cijene najviše dižu u uslužnim djelatnostima, pekarskim djelatnostima i u trgovini na malo.

– U trgovini je više od 70 posto subjekata vratilo cijene na one od prije uvođenja eura. Kod frizerskih usluga, njege tijela došlo je u prosijeku do porasta cijena od 20 posto, no kod nekih je došlo i do rasta od 50 posto. Jednostavnim rječnikom, potrošač je od 1. siječnja neku uslugu trebao pratiti čak 50 posto više – kazala je.

U ugostiteljstvu je obavljeno 298 nadzora, a u 127 je utvrđeno da su ugostitelji neopravdano povećali cijene.

Visina kazne je propisana do 26.544 eura za pravnu osobu te 1990 eura za fizičku. 

Šef Porezne uprave Božidar Kutleša rekao je da je Porezna uprava do sada provela 163 nadzora, a da se dalje planira oko 200 nadzora tjedno, dok se iz Carinske uprave najavljuje i do 250 nadzora tjedno. 

Nove cijene

Vlada je odlučila korigirati i zamrznute cijene četiri prehrambena proizvoda od njih devet. Ministar gospodarstva Davor Filipović je rekao da će se maloprodajna cijena mljevenog mesa i ulja smanjiti za 26 centi, dok će se, zbog tržišnih kretanja cijena šećera i svinjske lopatice povećati za isti iznos. Prema tome, cijena kilograma šećera će biti 1,32 eura umjesto dosadašnjih 1,06, a kile svinjske lopatice 3,58 eura. Cijena litre suncokretovog ulja ne smije biti veća od 1,86 eura, a kilograma mljevenog mesa 4,12 eura. 

Ova ograničenja na snazi će biti do 31. ožujka.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba