Aplicirati možete od idućeg ponedjeljka

Objavljen je Javni poziv za sufinanciranje električnih vozila, evo svih detalja o iznosima i proceduri

Objavljeno: 20.06.2022. Metropolitan

Od idućeg ponedjeljka, 27. lipnja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počinje zaprimati prijave za poticaje za električna vozila. Na svojim je stranicama Fond objavio “Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila“ u kojem je službeno definiran datum početka dodjele poticaja te objašnjenja svih detalja.

Prijave na natječaj za sufinanciranje električnih vozila počinju spomenutog datuma, u 8 sati, odnosno prodajni predstavnici će od tada putem Fonda moći započeti s prijavama aplikacija korisnika za sufinanciranje vozila. Detalje o načinu podnošenja prijave, potrebnoj dokumentaciji i realizaciji kupnje uz poticaje možete pronaći na stranici Fonda.

Pogodnosti

Ukoliko su vam upute Fonda možda prekomplicirane, a želite nabaviti električno vozilo, druga je opcija da se učlanite u Udrugu vozača električnih vozila ˝Strujni krug˝ gdje možete dobiti pojednostavljene upute. Također, možete sudjelovati i u njihovoj Telegram grupi u kojoj se već svakodnevno priča o poticajima, članovi dijele savjete prema prošlogodišnjem iskustvu, a ujedno je to i komunikacijski kanal kojim najbrže možete doći do svih željenih informacija. Predsjednik ˝Strujnog kruga˝Hrvoje Prpić ističe kako se članstvom može ostvariti i dodatan poput i do 100.000 kuna.

Za poticanje kupnje energetski učinkovitih vozila Fond je u 2022. osigurao 108,3 milijuna kuna. Iz Fonda su već prije najavili da će način prijave za građane i tvrtke biti istovjetan prošlogodišnjem. Krajem svibnja objavljen je javni poziv za iskaz interesa prema distributerima automobila, a danas i javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila za građane i tvrtke. Iznosi poticaja po vozilu ove se godinu neće mijenjati te će iznositi 20 do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji vozila i vrsti pogona, piše Poslovni.hr.

Novim sustavom građani i pravne osobe na javni poziv više se ne prijavljuju neposredno, već putem ovlaštenih trgovaca motornih vozila u Republici Hrvatskoj. Tako će i ove godine Fond prvo raspisati javni poziv na koji će se moći javiti trgovci koji će putem aplikacije Fonda prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele vozila. Na njihovim prodajnim mjestima građani i pravne osobe dobit će ponudu za vozilo i trgovci će za njih obaviti prijavu za poticaje.

Oni koji žele poticaje i dalje će morati biti brzi, odnosno pripremiti se prije objave javnog poziva, što znači proučiti ponudu vozila za koja mogu aplicirati za potpore i koja se nude na našem tržištu, a takvih je svakim danom sve više.

Proces i ponuda

Procedura je nakon uspješne rezervacije sljedeća:

Kupac će biti dužan uplatiti minimalni predujam od sedam posto traženih sredstava Fonda, primjerice ako se traži poticaj od 70.000 kuna, trgovcu će morati uplatiti 4.900 kuna. Rok isporuke i korištenja poticaja bit će devet mjeseci od odobrenja sufinanciranja.

Za plug-in hibride (priključni punjivi hibridi) će se i dalje moći dobiti 40.000 kuna, a za električna vozila L1-L7 kategorije (mopedi, motocikli, laki četverocikli) 20.000 kuna.

Lani je daleko najtraženiji model bio električni Renault Twingo Z.E. No, njegova cijena je ove godine znatno veća nego lani. Dok je u vrijeme poticaja 2021. Twingo Z.E. koštao 150.000 kuna, i uz poticaje se mogao kupiti za 90.000 kuna (40 posto ukupne vrijednosti), a u 2020. još manje – 140.000 kuna (uz poticaje već za 85 tisuća kuna), ove godine se prodaje za 183.900 kuna. Uz poticaje od 70.000 kuna, kupac će električni Twingo moći kupiti za 113.900 kuna. Najpovoljniji električni automobil na našem tržištu ove godine jest Dacia Spring s cijenom od 166.500 kuna, za kojeg se neće moći dobiti punih 70.000 kuna, jer to prelazi 40 posto vrijednosti vozila. No, tih 40 posto iznosi 66.600 kuna, pa će se Spring moći kupiti za 99.900 kuna.

Još jedan model iz Renault grupacije koji je nedavno stigao na tržište – Megane E-Tech Electric – također bi mogao biti vrlo tražen. Njegova cijena počinje od 275.900 kuna, a tu je i Renault Zoe koji stoji 280.900 kuna. Volkswagenov najpopularniji električni model jest i njihov najpovoljniji automobil na struju ID.3 koji starta s cijenom od 333.337 kuna, a još je u ponudi ID.4 s cijenom od 362.963 kuna.

Hyundaijeva ponuda električnih modela započinje s modelom Kona Electric s cijenom od 259.990 kuna (s većom baterijom od 64 kWh stoji od 301.490 kuna), dok nedavno na tržište pristigli model Ioniq 5 stoji od 329.990 kuna, a njegov modelski brat blizanac Kia EV6 stoji od 329.999 kuna.

Na tržište je stigao i Fiatov mali automobil na struju – Fiat 500e s baterijom od 42 kWh koji uz Icon Launch Edition opremu stoji 276.412 kuna. Opel u ponudi ima električnu Corsu-e i Mokku-e, koja stoji od 283.580 kuna. Istu tehnologiju s elektromotorom od 136 KS i baterijom kapaciteta 50 kWh Opelovi modeli dijele s Peugeotom 208 electric koji stoji 264.400 kn i Peugeotom 2008 electric koji košta 284.400 kn.

Tesla je svojim uspjehom prodrmala globalnu autoindustriju. Lani je Tesla Model 3 bio najprodavaniji električni model u Europi, a odlično se prodavao i u Hrvatskoj gdje je Tesla imala ukupno 234 registracije. Tesla Model 3 stoji od 404.990 kuna, a ako se danas naruči procijenjeni rok isporuke je veljača 2023. Uz 70.000 kuna poticaja, dakle, može se kupiti za 334.900 kuna. Audi, BMW i Mercedes također imaju više modela električnih automobila, ali i plug-in hibrida. Poticaj se može dobiti i za skupocjeni električni Porsche Taycan, koji dolazi u limuzinskoj i Cross Turismo karavanskoj verziji, a kreće s cijenom od 780.997 kuna.

Najnovije po kategorijama

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

SJEO NA MOTOR S TRI GODINE: NIKOLA HRANIĆ (20) DEČKO JE IZ BEDEKOVČINE O KOJEM BI SE MOGLO PRIČATI KAO O BUDUĆEM SVJETSKOM VELIKANU MOTOCROSSA

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

Objavljeno: 09.10.2022. Metropolitan
“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

ŠTO NAM SE TO KRIJE ‘POD KUĆNIM PRAGOM’? DONOSIMO INTERVJU S BRITANSKIM ARHEOLOGOM SVJETSKOGA GLASA, MARKOM B. ROBERTSOM, KOJI SUDJELUJE U MEĐUNARODNOM ARHEOLOŠKOM PROJEKTU NA PODRUČJU RADOBOJA

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

Objavljeno: 03.09.2022. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter