Odbije li, poslodavac će razlog morati pismeno obrazložiti

NOVI ZAKON O RADU KAŽE: Roditelji će moći tražiti rad od kuće sve do djetetove osme godine

Objavljeno: 15.11.2022. Metropolitan

Novi Zakon o radu je krajem listopada prošao prvo čitanje, a njegove izmjene i dopune Zakona implementirale su i dvije europske direktive. Jedna je Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi. 

Kako piše Tportal, prema novom Zakonu, radnik će moći zatražiti rad od kuće zbog usklađivanja radnih i obiteljskih obveza i osobnih potreba iz tri razloga – zaštita zdravlja uslijed bolesti ili utvrđenog invaliditeta, trudnoća ili roditeljske obveze prema djeci do navršene osme godine života ili pružanje osobne skrbi članu uže obitelji ili članu kućanstva. 

Poslodavac će biti dužan razmotriti zahtjev radnika, a moći će ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti 30 dana od zaprimanja prijedloga. Isto tako, i radnik se mora pridržavati sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim zakonima i propisima.

– Predloženim zakonskim rješenjem uspostavlja se odgovarajući zakonski okvir koji će omogućiti fleksibilne mogućnosti kako za radnika, tako i za poslodavca, i to unutar razumnih zakonskih ograničenja kako bi se smanjila mogućnost zloporabe navedenog prava – naveli su iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Poslodavac može odbiti zahtjev za rad od kuće u prvom redu zbog organizacijskih razloga na strani poslodavca odnosno potrebe organizacije rada koji ovise od slučaja do slučaja. Međutim, iz HUP-a kažu da odredba koja navodi opravdane razloge za odbijanje zahtjeva nije pravilno implementirana iz prije navedene Direktive.

– Nije jasno na temelju kojeg propisa/kriterija se utvrđuje što se smatra opravdanim razlogom. Sadašnja formulacija je u velikoj mjeri neodređena, odnosno teško je odrediti što je opravdani razlog – poručili su iz HUP-a te dodali da Ministarstvo treba dati dodatna pojašnjenja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba