PRODAJA KUNA NA OGLASNICIMA

Novčanice od 200 kuna prodaju se po cijeni od 500: “Ganc nove su, za koliko bi ih trebao prodavati?“

Objavljeno: 04.01.2023. Metropolitan

Od 1.siječnja u Republici Hrvatskoj, kao obavezna valuta je uveden euro, a kuna koja je postala povijest, sada se, kako pišeJutarnji list, na internetskim oglasnicima, prodaje po dvostruko većim cijenama, pa se tako primjerice, na Njuškalu mogu pronaći oglasi u kojima se prodaju novčanice od primjerice 10, 20, 50 ili 100 kuna za puno veće nominalne vrijednosti.

Naime, u jednom oglasu piše da se novčanice od 10 kuna iz 1995. godine prodaju za 50 i 70 kuna, novčanica od 20 kuna iz 2012. godine prodaje po cijeni od 50 kuna, a novčanica od 200 kuna prodaje po cijeni od 500 kuna, piše Jutarnji list.

-A čujte, novčanice su ganc nove, za koliko bi ih trebao prodavati? Moram barem za kavu zaraditi u prodaji. Nisam numizmatičar, imam ih dosta pa sam odlučio prodavati – kazao je vlasnik jedne od spomenutih kovanica, piše Jutarnji list.

Na Njuškalu se od 1.siječnja prodaje i kovani novac, pa se tako, primjerice kovanice od jedne kune prodaju za 1,5 eura (11,30 kuna), dvije kune po cijeni od tri eura (22,60 kuna), pet kuna za cijenu od četiri eura (30,14 kuna), dok se među oglasima mogu pronaći i prodaje jedne kune za cijenu od 100 kuna.

Kada je Pelješki most pušten u promet, prodavale su se prigodne kovanice od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta – cijene su tada dostizale 900 kuna, a sada je došlo i do njihovog poskupljenja. Ove se prigodne kovanice najviše prodaju po cijenama od 500 do 800 kuna, no postoje i oglasi koji svoje kovanice od 25 kuna prodaju po 1000 kuna. Primjerice, jedna kuna s motivom Olimpijskih igara iz 1996. godine prodaju se po cijeni od 120 kuna, za 70 kuna se prodaje kovanica od 50 lipa s motivom Europskog nogometnog prvenstva iz Engleske, iz 1996. godine.

– Naš novac, bez obzira na to što im neku nominalnu vrijednost, ima i numizmatičku vrijednost. Od tih kovanica i novčanica neke zaista imaju veliku numizmatičku vrijednost kao primjerice one iz nešto rjeđih godina. Pri tome mislim na godine kada su kovanice kovane u manjim emisijama. Tada ih bilo manje i naravno da je cijena onda veća. Starije novčanice, osobito ako su dobro očuvane, primjerice one iz 1993. godine mogu imati veliku numizmatičku vrijednost – kazao je za Jutarnji list numizmatičar Zlatko Viščević.

Cijena novčanica koja se prodaje u krugovima numizmatičara ovisi o njihovom stanju, stoga ako je novčanica bila u opticaju i ima tragove korištenja, njezina će vrijednost biti smanjena.

– Koliko netko stavlja cijene i koliko je to objektivno, o tome bi se dalo raspravljati. Ali dosta ljudi koristi ovu priliku kada kune odlaze I odmah misle da će to numizmatičari platiti za visoku vrijednost, zaključio je Zlatko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba