Evo o čemu se radi

Na naše državne ceste stiže velika novost, Hrvatske ceste raspisale i natječaj

Objavljeno: 16.01.2023. Metropolitan

Na državne ceste, barem one veće i važnije, stižu odmorišta koja će imati WC, vodu i motele, a Hrvatske ceste već su raspisale i natječaj, prenosi Poslovni.hr.

Odmorišta će se raditi na svakih 50, odnosno 100 kilometara, ovisno o tome kako studija pokaže da je najbolje, a na odmorištima će se nalaziti benzinske crpke, kafići, eventualno i koji motel. To je plan za ceste od D1 do D10, ali i za ceste D66, D75 te D102. 

Zašto se kreće u ovu investiciju, pojasnili su iz Hrvatskih autocesta.

– Državne ceste su, uz autoceste, prometnice s najvećim intenzitetom prometa u Republici Hrvatskoj i trenutačno nemaju razvijenu odgovarajuću infrastrukturu pratećih uslužnih objekata, posebice u zadovoljavanju potreba za parkiralištima za teretna vozila te punionica za električna vozila u skladu sa zakonskim odredbama i posebnim zahtjevima koji su utvrđeni direktivama EU – kažu u Hrvatskim cestama i dodaju da se pratećim uslužnim objektima smatraju odmorišta na kojima se pružaju usluge vozačima i putnicima, čime im se omogućuje sigurna i udobna vožnja te zadovoljavanje potreba za odmorom te dodatnim sadržajima.

– Putovanja, osobito tranzitna, nameću zadovoljenje osnovnog minimuma potreba svakog korisnika, stoga oblikovanje i kapacitet pratećih uslužnih objekata ovisi o veličini i strukturi prometnog toka, zbog čega je, pri oblikovanju i odabiru lokacije odmorišta, potrebno analizirati prometne tokove i uzeti u obzir udio teretnih vozila, svrhu putovanja putnika, izvor i cilj putovanja putnika, nacionalnu strukturu putnika i njihove navike te procijeniti strukturne promjene prometnih tokova u doglednoj budućnosti – dodali su iz Hrvatskih cesta.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba