Blagdan Sv. Tri Kralja “crni dan” u pokrajini Tirol

OPASNA AUSTRIJSKA SKIJALIŠTA: Zbog vremena, broj teških nesreća udvostručen – ima i smrtnih posljedica  

Objavljeno: 16.01.2023. Metropolitan

Austrijski mediji pišu kako je blagdan Sveta tri Kralja bio “crni dan” na skijaškim stazama i stazama za sanjkanje u pokrajini Tirol na zapadnom dijelu Austrije. To potvrđuje i tragična statistika s najmanje 20 ozlijeđenih osoba, od čega 13 s teškim tjelesnim ozljedama. Kako upozoravaju stručnjaci već danima i tjednima, zbog promjene klime i nestašice snijega skijaške su staze postale životno “opasne”. Tome su doprinijeli toplo vrijeme i otapanje snijega, uključujući i onaj umjetno napravljeni. Negdje su na stazama tako duboke brazde pa se nadzire i zemljana podloga, ističu mediji. Napominju kako je već samo to dovoljno da skijaši nose “glavu u torbi”. Stoga su zbog nepovoljnih uvjeta već i zatvorena neka od skijališta.  

Alarm su upalili i liječnici i ostalo medicinsko osoblje u Sveučilišnoj klinici u Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirol. Upozoravaju da je u posljednje vrijeme čak pet osoba dovezenih nakon nesreća sa tirolskih skijališta s teškim ozljedama i oštećenjima kralježnice ostalo paralizirano i onesposobljeno za normalan život, prenosi Večernji list

Posebno teške nesreće su zabilježene na glečeru Hintertuxer u Tirolu, te se sada u nastalu alarmantnu situaciju uključilo i Državno odvjetništvo. Na novu godinu u samo pola sata sa staze je izletjelo sedam skijaša. Jedan od njih, 28-godišnji Nizozemac, smrtno je stradao. 

Na blagdan Sveta tri Kralja, na tirolskim skijaškim stazama dogodio se nevjerojatan broj nesreća. Na sreću nije bilo preminulih. Kako stoji u policijskom izvješću, jučer do 21 sat navečer ozlijedilo se čak 20 skijaša, od čega njih 13 vrlo teško. Čak 10 puta ozljede su bile tako teške da su ozlijeđeni skijaši morali biti helikopterom prebačeni u obližnje bolnice. Žrtve su, kako izvještava tirolska policija, stare od 2 do 77 godina. 

Mediji navode primjer 11-godišnjeg Nijemca koji je spuštajući se skijama niz glečer Hintertuxer izgubio kontrolu nad skijama i prvo se zabio, pa potom prošao kroz mrežu kojom je bio ograđen dio skijališta za polaznike škole skijanja. Pritom je srušio 12-godišnjaka i 45-godišnju ženu iz Njemačke, te 7-godišnjaka iz Velike Britanije. Svo četvero skijaša ostalo je ležati na zemlji. Najteže je stradao 11-godišnjak koji je s teškim ozljedama kičme spasilačkim helikopterom prebačen u kliniku u Schwarzu. Ostali srušeni skijaši prošli su samo s lakšim ozljedama. 
 

Policija tvrdi kako je spasilački helikopter bio gotovo “u stalnom pogonu”. Ne samo zbog nastradalih skijaša nego i ozlijeđenih na stazi za sanjkanje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba