Ovoga doista ima samo kod nas

Mato (67) prevozio vlastita drva na traktoru, pa dobio 2000 kuna kazne jer nisu imala žig

Objavljeno: 26.08.2022. Metropolitan

Ovih je dana stigla presuda umirovljeniku Mati (67) iz Turanovca kod Virovitice, u kojoj je proglašen krivim, jer je u veljači ove godine zatečen kako prevozi nežigosan drvni šumski proizvod, odnosno, dva metra ogrjevnog drva bagrema, prenosi Index.hr.

– Prevozio je neobilježeni drvni šumski proizvod, a učinio je to i bez propisanog teretnog lista, odnosno popratnice za drvo – navedeno je u presudi. 

Iako je pokušavao pojasniti Policiji da su drva njegova, da je srušio vlastiti bagrem da bi se imao čime grijati, prijevljen je Državnom inspektoratu koji je pak podnio prijavu sudu uz prijedlog da mu se drva oduzmu i dodijele državi.

Na virovitičkom je sudu proglašen krivim, a sutkinja mu je ujedno i dodijelila kaznu od 2000 kuna te 100 kuna sudskih troškova. Inače, u to vrijeme su dva metra bagremovog drva za ogrijev koštala manje od 800 kuna. 

Sutkinjaje ipak odbila prijedlog da mu se drva oduzmu i uzela je u obzir povredu prava vlasništva građana te utvrdila nerazmjeran odnos između predložene prekršajne sankcije i zaštite prava okrivljenika na mirno uživanje vlasništva.

Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti i Državni inspektorat i virovitički umirovljenik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba