Na Pleso sletjeli ‘Rafalei’. Piloti iz kokpita poslali poruku:

“Hrvatsko nebo je sada sigurnije. Stigli smo kući”

Objavljeno: 25.04.2024. Metropolitan

U Hrvatsku je danas stiglo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona ‘Rafale’ koje je Hrvatska kupila od Francuske. Došli su u preletu u trajanju od sat i 40 minuta iz Bordeauxa do Zagreba.

Avionima upravljaju piloti Hrvatske vojske, a svečanost prihvata odvija se u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ na Plesu. Avioni su sletjeli, dočekani su vodenim topovima, a u zrak su se potom digla ‘Krila Oluje’ koja su ih pozdravila revijalnim preletom, donosi Dnevnik.hr.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor u kojeg su ušli na području Istarske županije, piloti su poslali poruku:

– Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući – poručili su.

Avione je na Plesu dočekao državni vrh.

– Dolazak novih borbenih aviona značajan je iskorak prema modernizaciji i jačanju hrvatskih zračnih snaga u zaštiti zračnog prostora te ključni faktor očuvanja sigurnosti Hrvatske u budućnosti, kao i jačanju sveukupne borbene moći Hrvatske vojske. Ovaj povijesni trenutak preleta iz Francuske u Hrvatsku također simbolizira i snažnu suradnju između Hrvatske i NATO saveza u zajedničkom očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti – rekli su iz MORH-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba