JER VLADA RH NIJE ISPOŠTOVALA OBVEZE IZ GLAVNOG UGOVORA O PLINSKOM POSLOVANJU 2009. TE IZ DODATAKA TOM UGOVORU

Hrvatska izgubila arbitražu od MOL-a, morat će im platiti oko dvije milijarde kuna?

Objavljeno: 06.07.2022. Metropolitan

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID-ju), donosi Večernji list, dodajući da im je ta informacija potvrđena iz više izvora. Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska će morati platiti između 250 i 300 milijuna dolara, odnosno 1,83 i 2,2 milijarde kuna s kamatama.

Mađari su u arbitražnom zahtjevu, koji su pokrenuli 2013. godine, tražili odštetu od milijardu dolara, odnosno oko 6,5 milijardi kuna, no dodijeljen im je manji iznos. Iz MOL-a su tvrdili da naša Vlada nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju 2009. te iz dodataka tom ugovoru.

Podsjetimo, Inom i upravljačkim pravima u toj kompaniji počeo se baviti i USKOK, koji je otvario istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, zbog sumnje da je primio mito od 10 milijuna eura od čelnika MOL-a Zsolta Hernádija, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Nakon MOL-ovog pokretanja arbitraže 2013., Hrvatska je uzvratila istom mjerom godinu dana kasnije, kad je podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi, kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju.

Krajem 2016. godine Arbitražni sud komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi odlučio je da dokazi koje je Hrvatska podnijela nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti. Odmah nakon toga premijer Andrej Plenković je objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL. Pet godina kasnije, u prosincu 2021. godine, tadašnji ministar Tomislav Ćorić najavio je da je Hrvatska pokrenula postupak pred Vrhovnim saveznim sudom u Švicarskoj kako bi osporila arbitražu iz 2016. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba