SJEDNICA VLADE RH: DONESENA ODLUKA O UVOĐENJU EURA KAO SLUŽBENE VALUTE

GUVERNER HNB-a VUJČIĆ: Od 15. siječnja svi bankomati imat će eure

Objavljeno: 21.07.2022. Metropolitan

Danas je održana sjednica Vlade Republike Hrvatske, na kojoj je donesena odluka o uvođenju eura kao službene valute, piše 24 sata.

Ministar financija Marko Primorac istaknuo je da nas očekuje još izmjena niza zakona, a guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić poručio da će se u kovnici raditi u tri smjene kako bi se iskovalo 420 milijuna kovanica do kraja godine.

-Iduće godine moramo još iskovati 230 milijuna komada eurokovanica, sigurni smo da će to biti uspješno. U procesu smo nabave 350 milijuna novčanica i moramo ga vrlo brzo završiti – rekao je, dodavši da od 1. siječnja predstoji i tehnološka transformacija, istaknuvši da će 1. siječnja, biti neradni dan i da će banke to iskoristiti da povuku softver i sve pripreme.

Guverner Vujčić kazao je da će većina bankomata s eurima biti spremna do 1. siječnja, dok će na dio njih, do tada ostati kune, s obzirom na božićni šoping, istaknuvši da će  od 15. siječnja svi bankomati imati eure. Jednako tako, podsjetio je i na to da će se gotovina moći zamijeniti idućih godinu dana u bankama i HNB-u, a nakon toga samo u HNB-u, dodajući da će se novac na računima, od 1. siječnja, automatski prebaciti na euro.

Otkrio je da će se na svim bankomatima, neovisno o tome čijoj banci pripada, euri moći isplatiti bez posebne naknade između 15. prosinca i 15. siječnja.

-Odlučili smo da se tada neće naplaćivati naknade za korištenje bankomata druge banke za klijente banke, tako da će moći koristiti bilo koji bankomat. To je pogotovo važno za manje sredine gdje nema puno bankomata. Primjerice, dođete u šoping centar i vidite sedam bankomata različitih banaka. Pitanje je koliko je i to efikasno i na tome se radi. Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najviše bankomata po osobi u Europi – kazao je.

Vujčić je istaknuo korist koju Hrvatska već sada ima od eura.

-Rejting  Hrvatske je dignut za dva stupnja, jedina smo zemlja na svijetu kojoj je otkako je počeo rat u Ukrajini dignut rejting. U novoj krizi imamo veliku prednost što smo na putu uvođenja eura, one koje ga ne uvode njihove središnje banke su digle kamatne stope na razinu između sedam i osam posto, na stambene kredite  su između 4,5 i 7,5 posto, na kredite za poduzeća između sedam i osam posto dok su kod nas kamatne stope na povijesno najnižim razinama i padaju – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba