Evo i koji su ispiti bili najteži

Državnu maturu na jesenskom roku palo 37 posto učenika, od toga 1336 učenika strukovnih škola i 43 gimnazijalca

Objavljeno: 20.09.2022. Metropolitan

Prema informacijama Nacionalnog centra za vrednovanje znanja, ukupno je 37 posto maturanata palo državnu maturu na jesenskom roku. Podaci također pokazuju da je daleko više učenika strukovnih škola palo ispite, odnosno, njih čak 40 posto nije uspjelo položiti neki od obaveznih predmeta na maturi (hrvatski, matematika, strani jezik), za razliku od gimnazijalaca kojih je palo 11 posto. 

Na jesenski je rok ukupno izašlo 4352 kandidata, a 1596 nije prošlo neki od obaveznih predmeta. Maturu je palo 1336 učenika strukovnih škola, 43 učenika gimnazija te 217 ostalih pristupnika. Prema broju padova, jedan od najtežih ispita bio je ispit iz hrvatskog jezika na osnovnoj razini, a uz njega ispit iz engleskog (osnovna razina), fizike i politike i gospodarstva.  

Ispit iz hrvatskog jezika na osnovnoj razini palo je 44 posto kandidata (njih 492), a na višoj razini 19 posto. Engleski na osnovnoj razini nije uspjelo položiti 48 posto kandidata. Najgori su rezultati bili na ispitu iz fizike kojeg je palo 75 posto kandidata. 

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović rekao je za Jutarnji list da je ohrabrujuće što je ove godine znatno manje maturanata iz gimnazija koji nisu položili maturu, svega desetak posto, odnosno brojkom njih 43.

– Lani ih je bilo gotovo dvostruko više, 83. Ističem tu gimnazijalce jer je njima polaganje mature uvjet završnosti četverogodišnjeg obrazovanja. Na žalost, ovih 43 morat će tražiti priliku u sljedećoj godini – rekao je za Jutarnji ravnatelj Filipović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba