Rebalansom proračuna osiguran 141 milijun kuna za hitne sanacije zgrada i nabavu bojlera

Do 31. listopada otvorene prijave za pomoć u sanaciji zgrada oštećenih potresom

Objavljeno: 21.06.2020. Metropolitan

Građani kojima su zgrade stradale u potresu, a koji su morali izvesti radove hitne sanacije, ukoliko za iste imaju dokumentaciju navedenu u Javnom pozivu za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije koji je objavljen 2. lipnja, mogu se prijaviti za novčanu pomoć osiguranu iz državnog proračuna. Radi pojednostavljenja procesa prijave, one se zaprimaju digitalno i to putem e-Hitni popravak zgrada oštećenih u potresu sustava e-Građani. Građani koji to nisu u mogućnosti, svoj zahtjev mogu predati osobno, svakim radnim danom u vremenu od 9 do 14 sati na lokaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u Zagrebu, Vinogradska cesta 25. Dokumentaciju mogu dostavljati u papirnatom obliku, ali i u digitalnom obliku (na mediju USB-a, CD-a ili DVD-a). Prijave će se zaprimati do 31. listopada, a na internetskim stranicama Ministarstva objavljena je dodatna uputa za prijavu. Za građane je otvorena i posebna telefonska linija 01/3782 117, na koju se mogu obratiti sa svojim pitanjima, svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Topla voda i grijanje

Podnositelji prijava su vlasnici i suvlasnici zgrada, a u njihovo ime prijavu mogu podnijeti upravitelji zgrada, predstavnici suvlasnika za višestambene i poslovno – stambene zgrade, vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća ili pak ovlašteni punomoćnici podnositelja prijave uz uvjet prilaganja punomoći. Javni poziv raspisan je temeljem Odluke Vlade kojom je rebalansom proračuna osiguran 141 milijuna kuna za hitne sanacije zgrada i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom.

– Pomoći ćemo svakom kućanstvu s iznosom do 20 tisuća kuna, ali to je samo početak jer mnogi domovi pretrpjeli su značajno veća oštećenja. Čeka nas kompletna, dugotrajna i temeljita obnova Zagreba, a s ovim hitnim mjerama idemo kako bismo pomogli ljudima da imaju toplu vodu, a i grijanje – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.
Radi se o pomoći do 20 tisuća kuna za svaku samostalnu jedinicu u zgradi, a spomenuti iznos namijenjen je za pomoć za hitne sanacije dimnjaka, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu, ugroziti život ili zdravlje ljudi. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja osigurava se do 12 tisuća kuna po samostalnoj jedinici u zgradi za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do iznosa od 8000 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poziv je objavio 10. lipnja a prijave su moguće putem web obrasca dostupnog na stranicama Fonda.

86 milijardi kuna

Spomenimo i kako je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo cjeloviti prijedlog Zakona kroz koji bi se na najbolji način pristupilo sanaciji oštećenih objekata, a koji je upućen u javno savjetovanje 5. svibnja. Svi zainteresirani mogu se u savjetovanje uključiti putem portala eSavjetovanja do 14. lipnja. Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene potresom na području svih triju županija iznosi 86 milijardi kuna. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba