OBJAVLJENE NOVE PREPORUKE HZJZ-A

Djeca koja su primarno cijepljena oslobađaju se karantene

Objavljeno: 25.01.2022. Metropolitan

Prema novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, karantene se oslobađaju djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela COVID pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja. No, ipak se preporučuje da djeca izuzeta od karantene tijekom 10 dana od kontakta sa zaraznom osobom smanje sve kontakte sa starijim i teško bolesnim osobama te da nose masku. Preporučljivo je da pet do sedam dana nakon kontakta, naprave kućni test, a u slučaju pojave simptoma, testirati se brzim antigenskim ili PCR testom.
U novim preporukama se navodi i da je skraćena izolacija asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane, na sedam dana, kao i osobama kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.
Osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraženim ne mora u samoizolaciju ako je preboljela COVID-19 i cijepljena je u protekla četiri mjeseca.
Karantena u trajanju od sedam dana preporučuje se, bez potrebe za testiranjem, ako osoba ne razvije simptome. Izuzetak su zdravstveni i djelatnici u sustavu socijalne skrbi. Ako osoba razvije simptome, testira se brzim antigenskim testom i ako je on pozitivan, ide u izolaciju od najmanje sedam dana. Ako je negativan, test se ponavlja nakon 24 – 48 sati te se u slučaju ponovljenog negativnog nalaza, karantena prekida nakon sedam dana.
HZJZ navodi i da se PCR test, kada je god to moguće, treba koristiti kao prvi izbor za dijagnostiku kod osoba koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti, ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi ili se hospitaliziraju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba