OGLASILA SE I HRVATSKA VLADA

Aleksandru Vučiću zabranjeno da položi cvijeće jasenovačkim žrtvama. PREMIJERKA BRNABIĆ: Ovo je najveći skandal u modernoj povijesti

Objavljeno: 17.07.2022. Metropolitan

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću odbijen je ulazak u Hrvatsku koju je planirao posjetiti kako bi položio cvijeće jasenovačkim žrtvama, a to je izazvalo brojne reakcije Srba.

– Predsjedniku Srbije je zabranjeno da položi cvijeće jasenovačkim žrtvama. U logoru Jasenovac je, prema izvještajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, Židova i Roma, a logor je bio mjesto masovnih stradanja žena i djece. Hrvatski mediji su na skandalozan način prenijeli da je Vučić “htio izazvati kaos” polaganjem vijenaca stradalima u logoru Jasenovac – piše Kurir, prenosi 24sata.

Srpska premijerka Ana Brnabić rekla je zabrana ulaska u Hrvatsku predsjedniku Srbije najveći skandal u modernoj povijesti. 

Vučić je o svome dolasku kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu. Uz to, Vučić je Pupovca pozvao da mu se pridruži, a rekao mu je da oko njegova dolaska obavijesti i hrvatsku Vladu, ako smatra da je to potrebno. 

Iz Vlade su poručili da Vučić nije poštivao protokol.

– Sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika “svesrpskog sveta” u Hrvatskoj mu neće proći. Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir – poručuju iz hrvatske Vlade, piše Jutarnji list

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba