ECDC OBJAVIO DA JE ČITAVA HRVATSKA OSTALA NARANČASTA, A EVO ŠTO JE KAZAO PREMIJER PLENKOVIĆ NAKON SJEDNICE VLADE RH:

“Hrvatska sigurno neće ići u tvrda zatvaranja, a nećemo ni davati bombone da se netko cijepi, inzistiram na efektu osobne odgovornosti”

Objavljeno: 26.08.2021. Metropolitan

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu s epidemiološkom situacijom po europskim regijama. Epidemiološka karta ECDC-ja za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih, a premda je savjetodavna, neke se države vode po njoj prilikom uvođenja određenih restrikcija i mjera.

Cijela Hrvatska ostala je u narančastom i nema crvenih zona.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto. Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade na kojoj je govorio o budućim planovima oko koronamjera, javlja Jutarnji.

– Svi koji su zaraženi i imaju teže tegobe nisu cijepljeni. Ulazimo prema jeseni i apeliram na sve one koji se nisu cijepili da se cijepe jer je to najučinkovitiji način da smanjimo ugrozu. Turistička sezona je bila iznad očekivanja, očekujemo da ćemo i dalje biti narančasti što se tiče priobalnog dijela države – kazao je Plenković.

Novinari su ga pitali i o Milanovićevoj izjavi da bi Hrvatska treba krenuti u smjeru Švedske te da mjere nemaju smisla.

– Na sastanku stožera sam rekao da ukoliko uključimo samo elementarnu logiku, osigurali smo cjepivo za sve, sve su pretpostavke tu da se ako se ljudi cijepe i pridržavaju se nošenja maski, prozračivanja i distance, ugroza će biti manja. Hrvatska sigurno neće ići u tvrda zatvaranja, sad ćete vidjeti i kakav je režim za škole. Smatramo da je dobro da djeca budu u razredima i to je puno korisnije za njihovo usvajanje stanja. Što se nas tiče, cjepivo je tu, odgovornost građana je isto dio da se suzbije pandemija. Ako procijenimo da nema više restrikcija, tada više neće biti ni mjera potpore. To što kažete da je rekao predsjednik, ja to govorim dva mjeseca. Pratimo situaciju i donosimo mjere sukladno našoj procjeni. Ja ne vidim slabu točku u aktivnostima Vlade. Nećemo davati bombone da se netko cijepi, inzistiram na efektu osobne odgovornosti. Sve što smo učinili učinili smo za sve hrvatske građane, ali bitna nam je i odgovornost – zaključio je Plenković.

Upitan razmatraju li se Covid potvrde za svakodnevne aktivnosti da bi se potaknulo cijepljenje, rekao je kako “nemaju poriv da ograničavaju ljude.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba